Camaleón, de Várvara & Mar, són els guanyadors de la III Beca Espai Rambleta. L´estoniana i el català són un referent mundial de l'art electrònic. La tercera edició de la Beca de Recerca i Producció Artística d´Espai Rambleta es consolida com a convocatòria artística. El jurat, compost per experts del sector, ha hagut de decidir entre les 138 propostes arribades des de totes parts del món.

El programa d'arts visuals de l´Espai Rambleta, va crear en 2013 esta beca per impulsar la creació i difusió artística. Un guardó que té com a objecte la concessió de diferents ajudes materials i econòmiques per a la realització de projectes artístics. La convocatòria està oberta a qualsevol disciplina artística, individual o col·lectiva, així com a projectes de producció, recerca i comissariat. Várvara & Mar arrepleguen el testimoni de Santiago Morilla i Avelino Sala, guanyadors del certamen en les dues edicions anteriors.

El projecte consisteix en una bandera que hibrida d'una a una altra com un camaleó. Les banderes són símbols molt forts que transporten molts significats amb elles. Significats que han anat afegint i transformant a través del seu context històric. «A Espanya, per exemple, la bandera nacional genera diferents sentiments segons qui i com la interprete», assenyalen Várvara & Mar. El significat d'una bandera no està determinat definitivament i pot canviar amb el temps. «El significat de les banderes és el plançó de la història de la qual el drap colorit és bandera», afegixen els propis artistes.

Várvara Guljajeva és una artista d'Estònia, que treballa amb l'art, la gent, la tecnologia i els materials. La seua experimentació se centra en l'art participatiu, instal·lacions interactives i escultures cinètiques. Mar Canet centra la seua activitat en la visualització artística de diferents tipus de dades amb base tecnològica. El treball conjunt de Varvara i Mar s'articula al voltant de la sobre-saturació d'informació de l'actualitat, tractant les dades de diferents tipologies per a donar noves visualitzacions d'aquests a nivell de llum, so o instal·lacions de molt diversa índole. Pretenen presentar la realitat que ens envolta amb un aspecte i sentit diferent recolzant-se en dades concretes i rellegint-los de manera inusual amb eines noves o readaptades. El duo desafia la tecnologia amb la finalitat d'explorar nous conceptes en el món de l'art i del disseny.