Des de 1992, la Jornada ha analitzat distints aspectes de l'ús del valencià. Els pròxims divendres 4 i el dissabte 5 de març tindrà lloc la XXI edició de la Jornada de Sociolingüística d'Alcoi, una cita ja ineludible que analitza la situació social del valencià. Enguany, la Jornada reflexiona sobre la necessitat que la política lingüística de les administracions públiques siga transversal i alhora un factor de cohesió de la societat i el territori, imprescindible per a la normalitat del coneixement i l’ús de la llengua.

El jutge titular de Montcada, Joaquim Bosch (Cullera, 1965), obrirà la Jornada amb la xarrada “El valencià en l’àmbit de la Justícia i la situació actual dels drets lingüístics». Bosch imparteix regularment conferències sobre qüestions com ara la violència de gènere, els delictes contra l'honor, l'assetjament laboral, les ruptures familiars, l'abast dels drets socials o les execucions hipotecàries. Bosch és, a més, portaveu de Jutges per a la Democràcia, l'associació que agrupa els magistrats progressistes.

Ponents de la XXI Jornada

En la XXI Jornada també intervindran Miquel Àngel Pradilla, un dels sociolingüistes actuals més prolífics, que parlarà de la recerca de la normalitat per part de la comunitat lingüística del segle XXI. D’altra banda, Mar Iglesias, periodista i professora de la Universitat d’Alacant; el periodista Adolf Beltran, i Rafael Xambó, escriptor, músic i sociòleg, debatran junts sobre les bases per a la renovació de l’espai comunicatiu valencià.

El programa es completa amb la participació, per primera vegada en els últims anys, de representants de l’administració autonòmica. Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Francesc Colomer que tancarà la Jornada, amb «El turisme com un dels sectors clau en el multilingüisme».