L´Home Brut, grup nascut a la Vall Farta, sorprén amb Cants de balena, el seu primer llarga durada. Un repertori de cançons que naveguen entre el rock alternatiu cru i l´indie més ballable, i que destaca per la seua maduresa i profunditat.

Sembla que el rock cantat en valencià està vivint el seu moment més dolç. La consolidació de l´estil a escenaris i segells està provocant la irrupció de nombroses formacions, que prenen per bandera guitarres, melodies i bases rítmiques contundents. Un dels exemples més paradigmàtics d´esta nova ona és sense dubte este jove i prometedor grup.

Els de la Ribera „Alexandre (bateria), Lolo (guitarra), Xavi (guitarra) i Eneas (baix i veus)„, van ser nomenats als premis Ovidi Montllor de 2015 en la categoria de millor maqueta. El disc ha estat registrat i mesclat als Globo Studio, dirigits pel productor Toni Hurtado i l´edició del segell discogràfic Mésdemil.

«Cants de balena»

Els mamífers marins depenen del so per comunicar-se en una mesura molt major a la dels seus parents terrestres, ja que la resta de sentits tenen una efectivitat limitada dins de l´aigua. És en el fons marí, en les profunditats abissals, on L´Home Brut ubica conceptualment el seu primer treball.

Un espai fosc, introspectiu i dens, on paradoxalment poden trobar-se alguns rajos de llum. La llum que desprenen les seues lletres, descaradament metafòriques i obertes, quan fan explícita la dualitat humana que cançons com Bifaç narren amb maduresa, o la violència que s´amaga dins de la calma i que reflecteix el seu himne a la Quietud.

Una tranquil·litat que no obstant no es troba en els ritmes que el quartet de Beneixida ofereix en el seu treball, frenètics i agitats en algunes ocasions (com quan arriba La fi del món), contundents o reposats en altres (com en Silenci Abissal). Les cançons que conformen Cants de balena són un exercici d´estil dintre de les variants que brinda el rock modern. Les guitarres, lluny de regir-se per patrons bàsics, aprofundeixen en els acords oberts amb riffs que romanen fàcilment a la memòria, com el que identifica el seu primer senzill, Brutícia.

Presentació

Qui descobrisca per primera vegada el directe de L´Home Brut, trobarà un grup que sense tenir excessiva experiència sobre l´escenari demostra una solvència i energia que no desentona al costat d´altres grups de l´escena que compten amb uns quants anys més de traje.

La presentació del disc serà dijous vinent, 3 de març, a les 21h a la Sala Matisse de València en companyia d´Assekes, dintre del Cicle Matisos organitzat per la productora Metrònom. Abans de la presentació, però, faran un concert previ al Casal Jove del Port de Sagunt el dia 28 a les 19h.