Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

«Haec est dies»

Haec est dies, quam fecit Dominus; exultemus et laetemur in ea. Això diu el salm 118, versicle 24, aprés per la meua generació del músic de Vinaròs mossén Vicent Garcia Julbe, que, de jovenet, il·lustrà una missió folklòrica juntament amb l´avi i el pare de Carles Santos, autor de l´òpera en llatí Ricardo i Elena.

Així s´explica en la més gran recopilació de folklore mediterrani, els 21 volums de l´Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que, amb els altres 4.000 títols de Publicacions de l´Abadia de Montserrat, i incansables recerques de subtil intel·ligència, són matèries del pare benedictí Josep Massot.

Només les anècdotes compartides certifiquen la grandesa humana. Fa molts anys, retornant del congrés La Sardegna e la presenza catalana nel Mediterraneo, l´expedició quedà desemparada en l´aeroport de Milà-Linate, envoltat sempre per la boira, i es rebel·là amb l´assalt entusiasta de la sala de control.

Mentre algunes voluntats ja hi arrencaven endolls i sorollaven taules, una veu uní seny i rauxa, i aconseguí que ens oferiren de passar la nit, ¡en una vil·la barroca del llac de Como!

De Mallorca ens ix al sol als valencians. Fa set segles, Ramon Llull. En l´aurora contemporània, Marià Aguiló agombolant els isolats Jocs Florals de València.

En la dictadura de Franco, acollint-hi l´exiliat Manuel Sanchis. De Mallorca, la veu de Maria del Mar Bonet... I ara, Vicenç Rosselló o Albert Hauf, mestres de la Universitat de València en els temes concitats en l´acte de nomenar doctors honoris causa la sociòloga Saskia Sassen i l´humanista Josep Massot.

Qui va escoltar el murmuri precís de la seua lectio, comprengué novament l´eficaç vigència de la cultura col·lectiva i adolorida, ja estudiada per ell en obres com Tres escriptors davant la guerra civil: Estelrich, Bernanos, Villalonga.

En el matí subtil del claustre de la Nau, escoltava Joan Lluís Vives des del pedestal: l´exiliat que ningú hi cità, l´autor d´obres com De subventione pauperum, Linguae latinae exercitatio, o De Europae statu ac tumultibus.

Els pobres, les llengües, els tumults... Haec est dies.

Compartir el artículo

stats