La guia digital «Llegir, tota una aventura», que ha editat la Biblioteca Valenciana per a promoure l'entusiasme per la lectura, suggerix propostes concretes de lectura per al públic infantil, juvenil i adult. Encara que la guia de lectura admet que «no fan falta grans llistats ni cànons recomanats perquè l'important és descobrir la lectura, iniciar el viatge, encendre l'espurna... i que cadascú pot llegir en el format que preferisca» ofereix algunes obres que formen part del col·lectiu universal, a més d'altres novetats.

Pel que fa al públic infantil, els títols que se suggerixen són Contes de Hans Christian Andersen; Alicia en el país de las maravillas, de Lewis Carroll; Charlie y la fábrica de chocolate (i qualsevol obra d'aquest autor), de Roald Dhal; Momo, de Michael Ende; El pequeño Nicolás, de René Goscinny; El sabio rey loco y otros cuentos, d'Empar de Lanuza; Sapo y Sepo un año entero, d'Arnold Lobel; El pequeño vampiro, d'Angela Sommer-Bodenburg; Las Aventuras de Tom Sawyer, de Mark Twain; i Contes de fades en general, dels germans Grimm.

Per al públic juvenil l'aposta són els llibres que han aconseguit enganxar al gran públic com la sèrie protagonitzada per Harry Potter, i els llibres de Stephanie Meyer amb vampirs enamorats d'humans com a protagonistes, ja que són nous temes que mouen als adolescents a llegir.

Sagues de sirenes, històries eròtiques, vampirs, drames, «fanfictions», heroïnes postapocalípticas i trames complexes que poden involucrar a un centenar de personatges. Açò lligen els xics hui. A partir de l'impuls de bloguers i youtubers, les obres per a joves multipliquen vendes i retornen a la lectura l'entusiasme. Difosos primer en diverses plataformes digitals „Wattpad i Scribd sobretot„ diversos llibres han passat de l'ordinador o la tauleta al paper i després, com Los juegos del hambre, de Suzanne Collins, a la indústria audiovisual. La proposta per als adults és: La Regenta, de Leopoldo Ales (Clarín); La casa de los espíritus, d'Isabel Allende; El camino, de Miguel Delibes; Los pilares de la tierra, de Ken Follet; Cien años de soledad, de García Márquez; Entre visillos, de Carmen Martín Gaite; De parte de la princesa muerta, de Kenizé Mourad; La sonrisa etrusca, de José Luis Sampedro; Sinuhé egipcio, de Mika Waltari; i Guerra y Paz, de Tolstói.