Investigadors valencians han trobat en un jaciment de la serra d'El Toro a Castelló, restes òssies de dos rèptils marins pertanyents al Triàsic Mitjà, de fa 240 milions d'anys. Precursors en uns 40 milions d'anys dels gegants plesiosaures que van conviure amb els dinosaures del Juràssic. Es tracta d'una placa hexagonal pertanyent a la closca d'un cyanodus sp, semblant a una tortuga marina i d'aproximadament 1,10 metres de longitud i de fragments de vèrtebres d'un simosaurus sp, rèptil de 3,5 metres, totes elles peces de color blau celest.

La troballa ha sigut realitzada fa a penes deu dies i pràcticament quasi a la superfície de la terra. Les restes han sigut trobades per Constantino Benedicto Bretó, Eusebio García Orduña i José Herrero, col·laboradors reconeguts de la Fundació Dinópolis de Terol, que ha corroborat l'autenticitat i datació de les mencionades restes. Benedicto, geòleg de professió, explica que ha dedicat anys de treball, de manera desinteressada junt amb Federico Ortí, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, en la redefinició del Triàsic en el Sud de la serralada Ibèrica. Els dos expliquen que «la troballa qüestiona els mapes geològics del Ministeri de Foment, editats en la dècada dels 70, ja que, segons els investigadors, eixes capes de sediment serien del Triàsic Superior, quan en realitat són de 20 milions d'anys abans».

A més, afegeixen que «en general hi ha molt poques restes del Triàsic a diferència del Juràssic, que és molt més conegut, per la qual cosa estos fòssils resulten molt importants per a la comprensió d'esta era, en la que està l'origen dels dinosauris». Els investigadors d'El Toro tenen la confiança que el nou jaciment oferirà grans resultats «perquè el que hem trobat estava a arran de sòl, així que confiem en trobar restes importants quan s'inicie una excavació».

Demà, en col·laboració amb l'Associació Cultural d'El Toro presidida per José Pastor, es presentarà oficialment el Projecte d'Investigació en l'Ajuntament d'El Toro i s'inaugurarà una exposició de fòssils on es mostraran els que ara han aparegut i uns altres de la Fundació Dinópolis, de Terol, cedits per a l'ocasió.