El festival Rototom Sunsplash inicia el seu segon cap de setmana i ho fa amb el seu Rototom&Friends Summer Party. La gira europea Rototom & Friends, que la passada primavera va recórrer 16 ciutats de nou països, hui farà una parada en el Main Stage del festival. Els tres protagonistes d'este tour, els jamaicans Junior Kelly, Wailing Souls i Randy Valentine, s’acomiaden del seu públic, ja que els servirà per possar fi oficialment a la gira. Acompanyats per alguns dels artistes que també van participar en este esdeveniment, com l'italià Raphael, Jahcoustix d'Alemanya i Iriepathie & Fireman Crew des d'Àustria.

També sobre l'escenari principal estaran els italians Sud Sound System, esta vegada acompanyats per Bag A Riddim Band, així com tot un cap de cartell, una veu carregada de soul, el jamaicà Beres Hammond, que enguany arriba al Rototom amb la seua pròpia banda, els Harmony House Band, per a oferir un ampli repàs per la seua dilatada carrera musical.

En l'escenari Dance Hall els protagonistes de la jornada seran els jamaicans Bass Odyssey. Fundat en 1989 per Keith Walford, al llarg de la seua història este sound system es convertí en un dels ambaixadors internacionals de la música jamaicana després de guanyar competicions com el Cup Clash Soundclash britànic.

A més dels espanyols Freedom Cry, també actua Charly Black, que va començar en el sound system Warlord Int'l de Montego Bay i s'ha convertit en un habitual de les grans emissores. Va aconseguir el reconeixement internacional amb temes com Too blessed o Fiesta, que li obriren les portes d'Europa.

Quant a assistència, des del festival expliquen que durant les cinc primeres jornades han sigut prop de 150.000 les persones que han acudit als concerts, xarrades i activitats del Rototom Sunsplash. L’organització destaca que el dimarts 16 d'agost, amb Damian «Jr Gong» Marley en l'escenari principal, va ser «un dels més multitudinaris», amb 34.000 assistents.

Debat sobre la deudocràcia

Més enllà del musical, el Fòrum Social hui rep a l'expresidenta del Parlament grec, Zoé Konstantopoulou, que s’encarregà del deute hel·lé, que va concloure que era il·legítim i, a més el politòleg belga Éric Toussaint, president del Comité per l'Abolició del Deute del Tercer Món. Ambdós analitzaran el que significa viure en deudocràcia, el sistema que concep el deute extern dels països com una ferramenta de sotmetiment a les polítiques neoliberals i que ha deixat de ser un fenomen amb límits geogràfics.

També el Fòrum Social exposarà diferents iniciatives culturals que s'han posat en marxa davall el prisma comú de «realment, un altre món és possible». Esta sessió comptarà amb Óscar Rando, director del festival Esperanzah! ; i Alguer Miquel, director del festival Clownia.