Una dècada després de la seua primera edició en 2007, el Meruts Festival d´Ontinyent celebrarà el seu X aniversari el dimarts, ampliant les activitats paral·leles a les actuacions musicals que tindran lloc a l´Estadi El Clariano. Una mostra retrospectiva, un sopar d´aniversari o una matinal de tallers al parc del Mestre Ferrero s´afegeixen a la programació que organitza l´Assemblea de Joves Meruts d´enguany.

Un dels esdeveniments més destacats per la celebració del seu aniversari és la exposició «X anys de Meruts Festival» al Ateneu Popular de Ca la Mera, que precedirà al tradicional sopar de la Comparsa Alternativa el 25 d'agost, altra iniciativa dels Joves Meruts dins de les festes d´Ontinyent durant el mes d´agost.

La cita musical començarà el dimarts amb una matinal de tallers al parc Mestre Ferrero, que inclourà activitats adreçades a diversos públics de manera prèvia a la nit de concerts que tindrà lloc a l´Estadi El Clariano. Este recinte obrirà les seues portes a les 20,45 hores, per donar pas a les actuacions dels grups valencians Auxili, Smoking Souls, El Diluvi, Sva-Ters, Funkiwis i Karma.

Des de l´organització, destaquen que per a enguany volen «comptar amb les persones que al llarg dels deu anys de trajectòria ens han recolzat a crear un espai per a joves a Ontinyent que avui a dia és molt més que una nit de concerts». El festival farà un repàs pels inicis del festival per recordar els primers anys de la cita, quan a l'any 2007 un col·lectiu de joves ontinyentins «decidia trencar la closca i posar-se a covar alternatives en la seua ciutat», asseguren des de l´organització. «Ontinyent, niu de tants músics i artistes, assistia als inicis d'una efemèride que començaria a crèixer any rere any fent pujar als escenaris grups locals junt a bandes valencianes i estatals de primer nivell», afirmen els membres de l´assemblea en referència als seus primers anys.