Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El pare sol

Referint-se a un món net i sense contaminacions, el pilot suís Bertrand Picard, ha dit «€Aquest món nou també és possible en la terra i hi ha que buscar-lo des de l´economia, la indústria, la política i l´ecologia. Cal canviar la mentalitat€». La importància d´aquestes paraules rau a que Picard és el creador del primer avió impulsat únicament amb energia solar, que ha fet la volta al món pilotat per ell mateix i per André Borschberg. Des de març de 2015 a juliol de 2016, el Solar Impulse ha completat 40.000 quilòmetres de vol en més de 500 hores ralitzades en 17 etapes. A poc que ho pensem considerarem el fet extraordinàriament important per al futur pròxim. Però, qui se n´ha enterat?

No tan recient és la notícia „sempre breu„ referida a les teules solars fotovoltaiques i tèrmiques, d´apariència semblant a les anomenades teules mediterrànies, les quals poden produir energia per a la llar igual com ho fan els panells solars. El projecte va ser presentat l´any 2009 a la Universitat Nova de Lisboa i actualment ja està comercialitzat. Ho sabíem?

I també està ja comercialitzat l´ascensor que funciona amb energia solar o mixta, del qual hi ha al mercat diversos prototips. El primer d´aquests amb balanç energètic i despesa zero, s´ha instal·lat a un hotel de Tarragona. Funciona amb energia 100% neta produïda per uns panells solars i per uns acumuladors que emmagatzemen també l´energia que el mateix ascensor genera quan puja o baixa.

Continuant amb fets noticiables: sabem que a Costa Rica, des de maig d´enguany gairebé el 100% de l´energia procedeix de fonts renovables? I més fets noticiables no suficientment resaltats són els referits als canvis energètics alemanys. Per exemple que l´energia solar hi cobreix més del 50% de la demanda. I que ja l´any 2012, durant dos dies consecutius les plantes d´energia solar fotovoltaica van generar un potencial equivalent a la potència de vint centrals nuclears. O que en un dia de maig les plantes solars arribaren a produir el 86´5% de tota l´energia consumida aquell dia. Sense oblidar que la política per substituir el petroli per renovables en els automòbils, aplica un pla d´ajudes per a que en 2020 hi haja un milió de cotxes elèctrics en circulació. Ben diferent és la política espanyola, com sabem, amb l´abominable «impost al sol» que impedeix l´autoabastiment energètic mentre ens fa pagar impostos destinats a les nuclears.

Així és que, malgrat la poca informació que se´ns subministra, amb paraules del pilot esmentat, Bertrand Picard, cal dir que «€el futur és net i és ara. Hem de deixar arrere la contaminació. El nou món és el respecte a les tecnologies al medi ambient i a la innovació».

Compartir el artículo

stats