Hi ha cineastes als quals els persegueixen les etiquetes. Spielberg és el rei Midas de Hollywood, Woody Allen és el geni novaiorqués i Tarantino és el mestre de la violència postmoderna. Però a Oliver Stone, que compleix hui 70 anys, li aguaiten altres adjectius: polèmic, polític, controvertit.

Nadar a contracorrent ha sigut el sant i senya de la carrera de Stone (Nova York, 1946) i no sembla que vaja a canviar de rumb amb «Snowden», la cinta que participa en la competició oficial del Festival de Sant Sebastià i que narra la història del exmiembre de la NSA que va revelar els programes de vigilància massiva d'eixa institució i va provocar, d'esta manera, un tremend escàndol internacional.

La campanya de promoció de «Snowden» ha sigut un espectacle en si mateixa. Així, va ser molt comentada la participació del realitzador en la Comic-Amb de Sant Diego on, amb la seua vehemència habitual, va alertar de la falta de privadesa en la societat contemporània i va definir al videojoc Pokémon Go com a «capitalisme de vigilància». A més, en la preestrena que es va dur ahir en diferents cinemes d'Estats Units, es va projectar la cinta seguida d'un col·loqui virtual entre Stone i Snowden, que va intervindre via satèl·lit des del seu refugi a Rússia.

La veritat és que la figura de Snowden, traïdor i espia per a uns, heroi i defensor de la llibertat per a uns altres, li ve com a anell al dit a un director expert a furgar i desentranyar els amagatalls del sistema i a mostrar els angles cecs de la classe dirigent a Estats Units.

En este sentit, l'actor Joseph Gordon-Levitt, la interpretació del qual de Snowden ha sigut unànimement elogiada, va apuntar en una recent entrevista amb que Stone «és un gran patriota». «Hi ha qui recolza al seu país independentment de les seues accions i sense preguntar-se per què actua d'una o una altra manera», va indicar l'actor, sense alinear-se amb aqueixa proposta de pensament.