El cant de batre és un so tradicional valencià, cançons de treballs que cantades a viva veu lligades a les feines agrícoles com batre, segar, regar o llaurar. Al cantar-se de forma individual no està subjecta a cap mètrica ni a cap ritme concret.

Ara fa cinc anys que el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Arròs de València organitza la Festa de la Sega. Una celebració que serveix per apropar l'entorn de l'Albufera a la ciutadania i retre homenatge a l'arròs com a nexe d'unió de l'imaginari col·lectiu valencià.

Enguany la Festa de la Sega tindrà lloc al Port de Catarroja el proper diumenge entre les 9 y les 15 hores. El programa reuneix una gran diversitat d'activitats lúdiques i culturals entre les quals destaca la primera convocatòria d'un Concurs de Cants de Batre Valencians. El concurs està obert a tots els cantadors i cantadores que vullguen participar i té una dotació de cinc-cents euros.

El jurat que valorarà els participants estarà format per Vicent Torrent (músic, fundador d'Al Tall i de la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana), Vicent Moncholí (llaurador, patró d'honor de la Fundació Assut i president de la Comunitat de Regants de l'Estell i Rojas) i Josep Vicent Frechina (escriptor i crític musical, director de la revista de música i cultura popular «Caramella») que també conduirà l'acte.

Patrimoni immaterial

Els cants de batre valencians constitueixen un important patrimoni immaterial. Es cantaven durant la batuda que separava el gra de la palla per mantenir un ritme constant en el trot de l'animal que arrossegava el trill. Amb la mecanització del procés els cants havien quedat perduts en la memòria dels llauradors més majors fins la seua recuperació com a artefactes artístics al llarg de les darreres dècades.

Ara són molts els cantadors i cantadores valencians que els incorporen en els seus repertoris. L'objectiu del concurs és, justament, contribuir a este fenomen de revalorització.

Activitats per a tots els públics

A més del concurs de cants de batre, la Festa de la Sega ofereix un atapeït programa d'activitats amb rutes cicloturistes i passejos en barca per l'Albufera, demostració de sega manual de l'arròs, concursos de cuina, etc. Tancarà la jornada un concert del grup de música folk Tres Fan Ball.