Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

«Na desconeguda»

Na Desconeguda és el tercer volum d´una trilogia on Manel Joan i Arinyó s´endinsa en el món de la seua infantesa. Paradís perdut que veia Josep Carner a través dels seus personatges „fills de bona família, «senyorets»„ dels Fruits saborosos. Els personatges d´Arinyó no tenen res a veure amb els innocents idil·lis fets al «pastel» per un noucentista. Són producte d´una classe social derrotada en una guerra i amb unes condicions de vida lamentables. Res a veure amb les invocacions refinades que provocà la famosa magdalena a Marcel Proust. Els personatges d´Arinyó no són tan elegants i tendres i no tenen cap por al trinxet, el bony o l´ull buidat. Són xiquets de carn i ossos, de la Ribera, que viuen en una època molt dura i que Arinyó ens els explica des d´una perspectiva realista, però passada pel sedàs de l´humor i la mala hòstia. Una mirada que no té cap por a caure en allò que diuen «políticament incorrecte», que és la manera més fava d´amagar la realitat: «I així, mentre Pepito plorava perquè el catxerulo no se li envolava i els més babaus ballaven la tarara, uns altres gaudien a base de bé l´eclosió de la primavera i collien a mans plenes el seus fruits més saborosos». O millor encara: «el col·lectiu del magisteri deu ser un dels més destrellatats de la terra. Talment com el de els pares i les mares que ja és dir. En parla la veu de l´experiència (doble)».

Les «memòries» d´Arinyó són les memòries de tota una generació criada a vora riu i que ho va aprendre tot en l´escola del carrer i de manera gairebé autodidacta. Hi trobareu l´esclat de la vida adolescent en un ambient de repressió franquista i la manera infantil de rebel·lar-se contra una estupidesa que ni els mateixos xiquets es creien: «se´ns va despertar molt prompte el corc de la sexualitat. I era un mal viure», perquè l´ombra de la sotana era molt allargada: volien vendre una mentida tan gran que, des de menut, te n´adonaves.

Hi trobareu retrats costumistes, però desposseïts de bavosa nostàlgia, d´uns personatges avui ja desapareguts, però que formaven part d´aquell ambient de dictadura i de repressió i que cal que les noves generacions coneguen: venedors i compradors de caliquenyos; peladores, netejadores i caçadors de granotes; el paio dels potets que et trobaves en totes les fires i guanyava sempre: davall d´un dels potets hi havia una granet de dacsa i tu havies d´endevinar en quin, i sempre guanyava l´amo dels potets; l´home de la ruleta que mai no donava els premis més bons; els itineraris enramats de murta de les processons i els seus inoblidables personatges; l´exlegionari sonat; l´exagutzil albí...

Compartir el artículo

stats