La 45 edició dels Premis Octubre supera la «situació d'asfíxia» que ha viscut el certamen els últims anys i recupera una de les activitats que havia deixat de fer, els congressos, que en esta ocasió es dedicaran a Ramon Llull, als maquis i als escriptors refugiats. Així ho afirmava el president honorífic d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, durant la presentació de les activitats culturals que ompliran la setmana dels Premis Octubre els dies 26, 27, 28 i 29 d'octubre. Amb ell estaven els coordinadors de cadascun dels congressos: Josep Enric Rubio, Vicent Sampedro i Vicent Berenguer.

Climent assenyalà que després d´anys de «bloqueig institucional», en els que van arribar fins i tot a plantejar-se seriosament deixar de fer esta setmana cultural, han aconseguit superar esta «difícil situació» i tindre «un poc d'oxigen. D'esta manera, han pogut tornar a recuperar els congressos „tot i que sense estudiants universitaris, de moment„, gràcies al finançament de la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster i de l'editorial 3-i-4. Gràcies a estos congressos, subratllà, es commemorarà el setè centenari de la mort de Ramon Llull, en la memòria del qual «no s'ha fet res enguany» a la Comunitat Valenciana, «tot i tindre un govern de progrés i sensible, s'ha oblidat», va lamentar

A més, durant la setmana hi haurà també altres actes culturals com l'actuació de Miquel Gil en homenatge a Llull, la presentació del llibre de la Història del protestantisme als Països Catalans de Carod-Rovira, o l'actuació poètica d'Irakli Kakabadze a Ca Revolta.

Com a colofó, dissabte a la nit 29 es lliuraran els Premis Octubre en un sopar a l'Hotel Astoria. Com cada any, s'atorgarà el premi d'assaig Joan Fuster, el premi Vicent Andrés i Estellés de poesia i el premi Andròmina de narrativa. A ells se suma enguany un guardó especial als escriptors refugiats.