La coneguda casa de subhastes Sotheby´s de Nova York posarà a la venda el pròxim 22 de novembre diversos lots de pintura europea entre els quals es troba un oleo de Joaquín Sorolla, que fins ara havia pertangut a la família del pintor. Es tracta de Cap d'italiana, originalment propietat de José Piqueres, oncle de l'artista. Posteriorment, va passar a María Sorolla, filla del pintor i d'esta, al seu fill Francisco Pons-Sorolla i Arnau. Vesteix una brusa blanca i porta un pomell de flors. En el pèl una cinta roja i un gran cèrcol daurat en el lòbul esquerre. Crida l'atenció la mirada perduda en el moment del posat.

L'obra, que mesura 60 centímetres d´amplària i 40 d´altura, es va exhibir per primera vegada al públic en 1963, en el Casón del Buen Retiro de Madrid, coincidint amb el Centenari del pintor. Posteriorment va viatjar a la IBM Gallery de Nova York i al Museu d'Art de Saint Louis, Missouri, i finalment va recalar en l'IVAM de València, en 1990. Especialistes com Bernardino de Pantorba, Trinidad Simó, Edmund Peel o Blanca Pons Sorolla han estudiat l'obra en diverses ocasions. El preu d'eixida s'ha establit en 160.000 dòlars (146.000 euros) estimant arribar a un preu final que podria aplegar als 300.000 dòlars (275.000 euros).

Esta setmana s´ha subastat altre quadre del pintor valencià, però esta vegada a territori nacional. Retrato de Platón Páramo es va vendre a la casa de subhastes Fernando Durán de Madrid per 42.000 euros. La obra, que inicialment va comptar amb un preu d´eixida de 25.000 euros, es troba dedicada al farmacèutic Platón Páramo, qui a principis de segle va acollir a Sorolla a la seua casa d´Oropesa. En 1911 el pintor va rebre l'encàrrec de Milton Hungtinton de realitzar murals que decorarien les sales de la Hispanic Society de Nova York. «Es tracta d'un encàrrec que es faria cridar Visió d'Espanya i en la qual es mostrarien els personatges, vestits i costums típics de les diferents regions espanyoles», explicaren des de la casa de subhastes en al·lusió al conjunt de peces (que es van poder visitar en el Centre Cultural Bancaixa de València).

«Es desplaçà per tota la península prenent anotacions que li servirien després per a realitzar els grans murals novaiorquesos», continuen. «El recorregut comença en l'estiu de 1912 en Lagartera, allotjant-se en Oropesa a casa del farmacèutic, gran aficionat a l'art pel que feren una gran amistat que culminarà amb el regal del pintor al farmacèutic d´un retrat realitzat sobre la paleta utilitzada en eixos dies. Diàriament el pintor, com queda recollit en les cartes enviades a Clotilde, realitza a peu amb Páramo el trajecte d'Oropesa a Lagartera i allí pintaria en diferents escenaris com l'església a personatges del poble abillats amb els seus millors gal·les, plasmant-los finalment en l'escena coneguda com La festa del pà», expliquen.