Raimon s´acomiada l´any que ve. Això sembla, ja que el cantautor de Xàtiva anuncia «Dotze recitals de comiat» en el Palau de la Música Catalana de Barcelona, i després es retirarà definitivament.

El Palau de la Música va assegurar ahir, en un comunicat, que Raimon presentarà divendres estos recitals, que «significaran el comiat definitiu dels escenaris». Els concerts tindran lloc durant els quatre caps de setmana del mes de maig del 2017, els dies 5, 6 i 7; 12, 13 i 14; 19, 20 i 21, i 26, 27 i 28.

Fonts pròximes al cantant van indicar a Efe que Raimon explicarà les raons d´esta decisió en la roda de premsa convocada el divendres en el Palau, en la qual compareixerà al costat de Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, i Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana.

Raimon va rebre l´octubre del 2015 l´Alta Distinció i la Gran Creu de l´Orde de Jaume I El Conqueridor. Era l´acte de desgreuge que el Consell sorgit del Pacte del Botànic va dedicar a un cantant que havia estat marginat, i a vegades vetat, per les administracions governades pel PP.

«És temps de reparació»

El president valencià, Ximo Puig, va rebre el passat febrer a Raimon en el Palau de la Generalitat amb unes paraules aclaridores: «És temps de reparació», va dir, al mateix temps que anunciava la gira de l´artista xativí „«Raimon a casa»„ que en 15 concerts li portaran per tota la geografia valenciana.

A València va omplir els tres dies de concert „15, 16 i 17 d´abril„, el Teatre Principal. Encara falten els recitals de la Vall d´Uixó, Alacant i Elx. La gira, a més, es completarà amb l´edició d´un llibre per divulgar la seua obra.

Raimon Pelegero Sanchis, conegut artísticament com a Raimon, és un dels màxims exponents de la Nova Cançó i símbol de la cançó protesta durant els anys de la dictadura franquista, quan va popularitzar temes com «Al vent», «Jo vinc d´un silenci» o «Diguem no».

Nascut a Xàtiva en 1940, Raimon va fer el seu primer concert amb 22 anys en el Fórum Vergés de Barcelona al costat de membres dels denominats «Els Setze Jutges».

Amb el seu primer disc «Al Vent» (1963) va aconseguir el «Premi Revelació» i poc després va aparèixer el segon EP de Raimon, amb «Se´n va anar» i que incloïa també el tema «Cançó de Capvespre» sobre un poema de Salvador Espriu.

En 1964 va guanyar el prestigiós Festival de la Cançó del Mediterrani amb «Se´n va anar», primera vegada en la qual en el certamen s'interpretava una cançó en català.

Després d´entrar en contacte amb el moviment de la Nova Cançó, de la que també formaren part Lluís Llach, Ovidi Montllor, Pau Riba, Sisa, Guillermina Motta o Joan Manuel Serrat, va emprendre en 1965 una gira per Europa i a l´any següent va fixar la seua residència a Barcelona.

Carrera internacional

En 1967 va fer recitals en el Palau de la Música de Barcelona i fora d´Espanya va estar en la Sala Olympia de París, a més de viatjar per Itàlia, Alemanya, Suïssa, Mèxic o Cuba.

Al maig del 68 es va atrevir a retre homenatge al Che Guevara amb un concert en la Facultat de Polítiques i Econòmiques de Madrid, al que van assistir més de 6.000 joves, un recital que va acabar amb disturbis.

En 2012, i per a commemorar el 50 aniversari del seu primer concert a Barcelona el 15 de desembre de 1962, va emprendre una gira per cinc universitats europees. Van completar els actes una actuació en el Gran Teatre del Liceu i una exposició.

Al maig del 2014 va oferir quatre concerts antològics en el Palau de la Música Catalana amb una gran repercussió.

Raimon ha sigut guardonat en nombroses ocasions, i així en 1995 va rebre la Medalla d´Or de les Belles arts i en 2007 el Premi d'Honor de la Música. En 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi en protesta per la política cultural de la Generalitat de Catalunya.

En 2014 va ser guardonat amb el 46 Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, en la primera ocasió en què un cantautor rebia un premi literari d'esta importància.