Els Premis Joan Baptista Basset, que concedeix el Casal Jaume I de la Vall d´Albaida-ACPV, reconeixen enguany la tasca en defensa de la llengua i la cultura valencianes de Pep Albinyana, la narradora Almudena Francés i el Grup de Danses Cardadors de Bocairent. La tretzena edició dels guardons, que s´entregaran el 18 de novembre a l´Olleria, han distingit amb el premi Basset a la trajectòria en promoció cultural i informació comarcal al responsable de l´edició d´Ontinyent del diari digital Vilaweb i escriptor del blog «Galim», Pep Albinyana, qui també és tècnic de l´Institut d´Estudis de la Vall d´Albaida (IEVA).

El Casal destaca d´Albinyana el seu «fort compromís per oferir informació comarcal de qualitat» i posen de manifest, a més, que «sempre ha estat vinculat a moviments socials relacionats amb la recuperació, la defensa i la promoció del nostre patrimoni cultural».

Almudena Francés rebrà el premi Basset a la trajectòria artística i cultural, una llarga trajectòria en la narració de contes i històries pels pobles de la Vall d´Albaida i d´altres comarques del País Valencià, remarquen des de l´entitat valldalbaidina organitzadora dels premis. De la narradora i contacontes exposen que amb la seua tasca «ha anat trobant les seues arrels, les arrels dels llocs on ha viscut: tradicions, llengua, expressions». Francés es troba immersa ara en projectes de recuperació de memòria de persones vives, per rescatar històries i recuperar la manera de contar-les.

El premi Joan Baptista Basset a l´entitat compromesa amb la cultura i la tradició ha recaigut en aquesta tretzena edició en el Grup de Danses Cardadors de Bocairent, una entitat nascuda en 1977 per mantenir la música tradicional de Bocairent, les danses de carrer, la indumentària típica dels balladors de les comarques d´interior, i per reivindicar la llengua, tasques que li han merescut el reconeixement del Casal Jaume I de la Vall-ACPV. Cardadors va enregistrar en 1998 un doble CD, La serra i la vall, on recopila el seu repertori. De Cardadors destaquen el «fort compromís per la transmissió del ball tradicional en general, i en particular a les noves generacions».

Distinció Empar Granell

A més dels Premis Joan Baptista Basset, el Casal entrega també la Distinció Empar Granell, en record de la mestra d´infantil Empar Granell i Tormos, qui va dedicar la seua vida a la defensa de l´ensenyament públic en valencià. Aquesta distinció, que persegueix reconèixer la tasca de persones, entitats o centres educatius que participen activament en el 9 d´Octubre i el Correllengua, premia enguany al CEIP Vicent Gironés d´Ontinyent, escola que va acollir l´arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei Jaume I.

Els premiats rebran una escultura de l´artista ontinyentí Salvador Mollà, que s´ha ofert a recolzar els premis confeccionant els guardons. La gala d´entrega serà el 18 de novembre en el restaurant Casa Manolo de l´Olleria.