Lola Blasco (Alacant, 1983), Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2016 per Segli mío, bestia mía defensa el guardó a la seua obra, com un text que «apel·la a la societat i la compassió» en l´actual societat i que, «com tot art, és política, però va més enllà d´una posició concreta».

«L´obra és poètica, molt melancòlica, i parla de personatges que van a la deriva. És postidealista, amb el desconsol, el desamor, el fracàs o la impossibilitat de vore l´altre com a temes, en un món en crisi, on el terror i la violència s´apoderen de tot i no som capaços d´estimar», assenyala la dramaturga.

La trajectòria de Blasco reflectix nombroses obres amb este compromís polític del qual parla, com per exemple En defensa d´un teatre polític revolucionari, que tenia al moviment 15-M com a teló de fons. Preguntada sobre la possibilitat de rebutjar el premi del Ministeri d´Educació, Cultura i Esport, assegura que no se li «ha passat pel cap». «Si es premia un text per la meua creació, per què ho vaig a rebutjar. L´obra no està subjecta a la política del Govern, el text ha agradat i sobretot la seua poètica», indica Blasco, qui tot i això recorda que la seua «posició política és molt clara» i li «molestaria» que els polítics «feren ús» de la seua obra.

L´autora considera que l´actual teatre espanyol està «en molt bona forma» i celebra que «cada vegada hi haja autors que escriuen meravellosament bé i porten a un ressorgiment» a l´escena. Tot i això, com a professora d´universitat no es mostra tan optimista amb les noves generacions d´estudiants.

«Les polítiques han anat deixant de banda les humanitats i això es nota. Les assignatures de literatura són "una maria" i ningú considera que tinga valor i interès, el que es trasllada al pensament dels estudiants. La filosofia i la literatura donen esta capacitat de juí, pensament i llibertat per a actuar amb independència», apunta.

Respecte al destí de la dotació econòmica amb la qual ha estat premiada, assegura que serà empleada en «respirar un poc». «M´ajudarà a tindre una miqueta de temps per a seguir amb la meua carrera i seguir comptant històries, que és el que vull», diu.