12 de noviembre de 2016
12.11.2016

Lluís-Anton Baulenas guanya el Ciutat d'Alzira amb una novel·la d'ironia social

Jaume Subirana guanya en assaig, Eva Baltasar en poesia, Andreu Escrivà en divulgació científica i Toni Cabo en àlbum il·lustrat - La gala d´entrega conduïda per Eugeni Alemany va reunir 800 persones

12.11.2016 | 04:15
Lluís-Anton Baulenas guanya el Ciutat d'Alzira amb una novel·la d'ironia social

Lluís-Anton Baulenas (Barcelona, 1958) és el guanyador del XXVIII Premi de Novel·la Ciutat d´Alzira amb Amics per sempre, dotat amb 16.000 euros. Escriptor, traductor i dramaturg, relata un personatge que torna a la Barcelona preolímpica després de viure la guerra de l´antiga Iugoslàvia. L´eufòria dels seus conciutadans contrasta amb la crisi personal que pateix.

Amics per sempre és, també, una denúncia de la passivitat dels governs i de les institucions internacionals davant de la guerra dels Balcans i, per extensió, de qualsevol guerra.a més de col·laborador habitual en diferents mitjans de comunicació. La obra de Baulenas ha sigut reconeguda amb diferents guardons de prestigi com el Carlemany, el Ramon Llull, el Prudenci Bertrana o el Sant Jordi. El director Ventura Pons ha adaptat al cinema dues obres seues.

El XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Andreu Escrivà per Encara no és tard, una anàlisi sobre les claus per entendre i aturar el canvi climàtic; el XVIII Premi d´Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, l´ha guanyat Jaume Subirana per Cafarnaüm; l´XI Premi de Poesia Ibn Jafadja ha distingit Eva Baltasar per Neutre, mentre que Toni Cabo ha rebut el I Premi Enric Solbes d´Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna per Nanuq.

Tal com ja es va fer públic, la guardonada amb l´XI Premi de Teatre Ciutat d´Alzira ha sigut Marta Buchaca, per Una família normal; Silvestre Vilaplana ha merescut el XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Els colors de l´arc de Sant Martí, i Carles Cano, autor d´El desbaratat conte dels fesols màgics, ha estat guardonat amb el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Disseny de Manuel Boix
Els guanyadors de les diverses modalitats van recollir anit el guardó dissenyat per Manuel Boix, en el sopar dels Premis Literaris Ciutat d´Alzira. L´acte va estar conduït per Eugeni Alemany i la companyia Las Reinas Magas. Van assistir prop de 800 persones, entre les quals cal destacar la presència del conseller de Cultura, Vicent Marzà, diputats, membres de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Valencià de Cultura, a més d´altres líders polítics, representants dels principals sindicats i d´entitats com Escola Valenciana. A esta edició s´havien presentat un total de 209 originals, i s´ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 71.500 €.
Encara no és tard, d´Andreu Escrivà, la guanyadora de Divulgació Científica, amb 12.000 euros per la Universitat de València, analitza el canvi climàtic des d´una perspectiva integradora amb un plantejament optimista. Incorpora al seu treball camps del saber habitualment marginats de l´anàlisi sobre esta qüestió mediambiental, com la psicologia, la comunicació o les disciplines artístiques, entre altres.
Escrivà Garcia treballa a la Fundació Observatori del Canvi Climàtic, és col·laborador de l´Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i forma part del Comité d´Experts en Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana. A més, exerceix de divulgador ambiental, tot tractant de sensibilitzar la societat sobre la problemàtica del canvi climàtic.
El jurat del XVIII Premi d´Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que esta entitat dota amb 8.000 €– ha distingit Cafarnaüm, de Jaume Subirana. Amb un dietari de temàtica lliure i molt variat, l´autor demostraun món propi que plasma amb un estil personal inconfusible. Es tracta d´anotacions breus, que tendeixen al lirisme i molt sovint a l´aforisme, i que donen compte de records i vivències personals passades pel tamís de la raó i la ironia. Subirana (Barcelona, 1963) és escriptor i professor universitari. Ha publicat poesia i llibres sobre cultura i literatura catalanes.
L´XI Premi de Poesia Ibn Jafadja –„patrocinat amb 5.000 € per la UNED„ ha recaigut en Eva Baltasar (Barcelona, 1978) per Neutre, un poemari que planteja una reflexió personal entorn del tema del gènere, de l´assumpció de la pròpia sexualitat, del fet d´haver de definir-se com a individu en un context social en funció d´un gènere, i de l´acceptació de la indissolubilitat entre allò social i allò personal.

Distinció nova
El I Premi Enric Solbes d´Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna „dotat per aquesta entitat amb 6.000 €„ ha sigut per a Toni Cabo (Alfara de l´Horta, 1965) per Nanuq, un relat que narra el creixement personal de l´osset protagonista fruit de la pèrdua dels éssers volguts i que promou el gust per la lectura i l´adquisició de valors ètics i socials. Cabo és il·lustrador de més d´una trentena de llibres de narrativa infantil i juvenil. Ha publicat a les revistes infantils Camacuc, Tretzevents, Esquitx o Piu-Piu i és autor i guionista de les historietes de Boro, Moro i Puromoro.
En la mateixa gala literària també es van entregar els premis de teatre, narrativa juvenil i infantil dels Ciutat d´Alzira 2016. Marta Buchaca (Barcelona, 1979) va recollir l´XI Premi de Teatre Ciutat d´Alzira Palanca i Roca, amb una dotació de 6.000 €, per la comèdia negra Una família normal. Els colors de l´arc de Sant Martí, de Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969), va obtenir el guardó que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 €. Per últim, Carles Cano va obtenir el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Bromera dota amb 2.500 € per l´obra El desbaratat conte dels fesols màgics.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine