Si hi ha un sector de la cultura popular valenciana que està vivint un renàixer d´or com pocs en els últims anys este és el de la Muixeranga. Al caliu de la tradició mantinguda any rere any per les colles d´Algemesí, arreu de la Comunitat Valenciana està produïnt-se un brollar de nous col·lectius que, en molt poc de temps, han aconseguit fer-se un lloc en l´agenda dels esdeveniments culturals de la nostra terra.

Este és el cas, per exemple, de la Muixeranga la Torrentina, que este dissabte „coincidint amb els actes d´aniversari de la Carta Pobla de la ciutat„ celebra la II Trobada de Muixerangues en la capital de l´Horta Sud en la que és, de moment, la cita més nombrosa de les colles joves que mai s´ha celebrat a la comarca amb un total de més de 530 persones participants entre muixerangues, dolçainers i balladors. La Torrentina va nàixer fa just un any i, amb 50 membres ha aconseguit recuperar una tradició que ja existía al municipi des de 1838 però que s´havia perdut, com a la resta de municipis on s´ha recuperat, fa molt de temps.

«La tradició de fer figures ja la teniem al poble des d´antic dins del conegut Ball de Torrent, però es va perdre i ara el nostre objectiu és recuperar eixa vessant lúdica i popular de les antigues ´moixigangues´. Hi ha documentació històrica on es conta com els graneres de Torrent quan no els aplegava el salari, feien muixeranga al carrer. Totes les muixerangues tenim un agraiment profund a Algemesí per haver mantingut 200 anys de tradició que nosaltres també teniem però vam perdre», explica Marisa Esteve, presidenta de La Torrentina. Eixa cultura muixaranguera és la que, amb molt de treball i constància, estan intentant recuperar ara les colles que estaran dissabte a la II Trobada.

«Estem fent una important tasca pedagògica perquè la gent desconeix que forma part de la nostra cultura local i pensa que sols es feia en Algemesí, però no és així. Es una tradició arrelada a molts municipis que està resorgint gràcies al gran treball fet per esta ciutat de la Ribera», comenta. Un altre dels motius que subjau en l´eclosió de colles viscudes arreu de la Comunitat Valenciana en els últims 10 anys és, per a la presidenta de la La Torrentina, l´esperit de germanos i solidaritat que impregna tot esta expresió cultural valenciana. «Som una pinya, fem equip, i si algú necessita alguna cosa, una altra colla de seguida es presta i això fa molt», explica.

La festa d´este dissabte començarà a les 17 hores amb una cercavila des de la Font de les Granotes per tota l´Avinguda al Vedat i fins la Torre encapçalada per les colles de tabal i dolçaina, seguida pels balladors i balladores i tancada per les muixerangues participants. Al llarg de la cercavila, els grups de dansa ballaran i en el tram final representaran la Jota d'Alfarp. Una vegada a la Torre, a les 18. 30 hores, arrancará la II Trobada amb la ronda de figures de les colles participants

A més a més, i per part de La Torrentina, s´estrenarà el ball Enfaixa´t «com un homenatge a la faixa, peça fonamental a qualsevol àmbit valencià i per a recuperar la part de ball perduda a les torres humanes», explica Esteve.