Les lletres de l'alfabet treballen sense descans per a crear paraules, que al seu torn creen històries, però? què passaria si cadascuna de les lletres tingueren històries pròpies? Este és el rerefons del llibre Això era un alfabet, de l'artista, il·lustrador i escriptor Oliver Jeffers (1977). L'australià, criat a Belfast i afincat a Brooklyn, ha estat publicat en valencià per l'editorial d'Algemesí Andana Llibres, una obra que acaba de rebre el reconeixement al Llibre Millor Editat en 2016, atorgat per la Conselleria de Cultura amb motiu del Dia del Llibre Valencià.

Els guardons, que rememoren la primera edició de la novel·la Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, també destaquen, en l'apartat de Llibre Millor Il·lustrat, l'obra Il·lustres valencians il·lustrats (Llibres de la Drassana), dels autors d'Ontinyent Judith Coronado i Migue Martí. El llibre és una selecció de valencians i valencianes nascuts entre els segles XIX i XX, dels quals es fa memòria per les seues notables aportacions al món de l'art i la cultura. Des de Venceslau Ayguals de Izco a Rafael Chirbes.

Pel que fa al Còmic Millor Editat, el premi s'atorgat a El Manga de los cuatro inmigrantes: Una experiencia japonesa en San Francisco, 1904-1924 (Edicions el Nadir), de Henry Kiyama. Un relat amb les desventuras de quatre japonesos que van als USA per a fer fortuna, progressar i establir-se en el país nord-americà.

El premi al Llibre Millor Editat Infantil ha estat per a l'obra de l'alquimista contacontes Dani Miquel i la seua obra Per molts anys! (Edicions Bromera). Un llibre-disc, format per un conte il·lustrat i un CD amb 14 cançons, que anima a viure la màgia d'un aniversari.

El Llibre Millor Editat en la secció Juvenil ha estat per al cantautor xativí Feliu Ventura i la seua opera prima Com un record d'infantesa (Sembra Llibres), en la qual un iaio vell republicà exiliat i un missatge ocult en un disc d'Ovidi Montllor porten a Víctor, el protagonista, al cor del País Valencià i a Xile. La novel·la està il·lustrada per Daniel Olmo.

El Dia del Llibre Valencià també destaca entre els seus guardons la tasca de les llibreries. Enguany, les premiades han estat Futurama (C/ de Guillem de Castro, 53) de València, per la seua trajectòria, que ja suma 35 anys dedicats al món del còmic; i la més recent Bartleby (C/ Cadis, 50) de Russafa, que rep el premi a la Llibreria Més Innovadora perquè, segons el comunicat oficial, «ha sabut usar les xarxes socials per a acostar-se als lectors».

Promoció dels premiats

El Dia del Llibre Valencià és una efemèride que rememora el 20 de novembre de 1490, data en la qual es publicava el Tirant lo Blanc, considerada una de les obres mestres de la literatura universal, i que Joanot Martorell va començar amb la narració de les aventures de Guillem de Vàroic.

Els guardons suposen que la Conselleria de Cultura promocionarà els llibres premiats en les seus accions de compra de llibres i de difusió del foment a la lectura. De fet, els llibres guardonats enguany, Cultura el que ha fet ha estat comprar lots dels premiats en les llibreries premiades per a distribuir en la xarxa de biblioteques públiques. Segons el conseller Vicent Marzà, «comencem ja a veure els fruits de l'aplicació del Pla Estratègic Cultural Fes Cultura. Durant els últims mesos s'ha incremetat el consum en llibres en un 11,5%», una dada que, segons diu, contrasta en una mitjana estatal «que ha estat en un 4%». Segons Marzà, «els valencians hem gastat 30 milions d'euros més en el sector del llibre. Encara no estem en els nivells òptims desitjats, però avancem amb pas ferm». La directora general de Cultura, Carmen Amoraga, ha afegit que «la Generalitat és conscient que hi ha molt de camí per davat i molt de treball a realitzar i, que per això, s'ha posat en marxa el Pla Valencià per al Foment del Llibre i Lectura Llegim, Llegim, Llegim, integrat dins dels plans d'actuació. Segons la Conselleria, «als pressupostos de Cultura per a 2017 es contemplen vora 800.000 euros destinats al suport a l'edició i foment de la lectura i prop de 700.000 euros per a dinamització i adquisició de fons de biblioteques públiques».