Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dia mundial

Així com abans cada dia se celebrava entre nosaltres més un sant „o íntimament un aniversari, o el que fóra„, en els darrers anys s´han «saturat» de motius, digníssims o inversemblants, maniàtics o necessaris, que remouen activitats, consciències o països.

Els contorns del 24 de novembre són dies diversament afectats per la mania publicitadora i globalitzadora: enguany, el 25 serà el Dia Mundial de l´Eliminació de la Violència contra la Dona, i també el Dia Mundial contra el Consumisme o Dia Mundial sense compres, i ahir era un dels quatre o cinc «dies internacionals» de la Bíblia. Només fa tres dies, s´havia esdevingut, no sé si amb participació teua, el Dia Mundial de la Televisió. Ah! i en fa quatre d´un 41é. aniversari, que va tardar molt sinistrament, per a la llibertat i la simple humanitat en les Espanyes (però tu ja m´entens, no cal que et recorde per què)...

No sobren els motius per a considerar que els «dies mundials», i les efemèrides universals o locals, modifiquen de cop o gens els assumptes decisius que evoquen. Enguany, el 24 de novembre n´oferirà una mostra roïna, i una de bona. Per a ser sensible a idees remotes, pensa que ara mateix, la majoria de llars dels Estats Units pensen ja en el sopar de titot i pastís de poma, celebrant Thanksgiving, o Dia d´Acció de Gràcies, enguany el més desagradable de la història: ¿com donar gràcies per la recent monstruositat electoral?

I també, en contrast, el Día del Vino Argentino Bebida Nacional. O siga que cal imaginar les terres seques de Mendoza, de San Juan o d´on siga, animades per balls i cantarelles, ja de cara a l´estiu. Fa molts anys, en nits allí hivernals, vaig aprendre la capacitat i la necessitat dels emigrants italians „i, per cert, alguns valencians„, per a traslladar els sabors i les parles de casa a, literalment, els paisatges més erms, secs i lunars. Una capacitat per a la unió d´esforços, que contrasta amb la capacitat de divisió en la celebració consensuada de les grans obres del pensament i la creació, ja es tracte de la Bíblia o del que siga. I una necessitat, com la de l´eliminació de la violència contra la Dona, i en un altre orde de coses o no tant, l´alienació consumista i possessiva, i la ridícula submissió imposada a les propagandes i els dispositius dels gàngsters polítics i comunicatius.

Compartir el artículo

stats