La Filmoteca va acollir ahir una jornada d'internacionalització del guió del documental dins la celebració de l'edició de presentació del festival Internacional de Documental DOCS València. Espai de Ficció, una iniciativa que ha sorgit com a conseqüència de la xarxa internacional creada pel seu germà major, el DocsDF, que va crear fa onze anys a Mèxic el valencià Pau Montagud i que pretén dinamtizar un sector audiovisual valencià que està baix mínims, amb un índex d´atur del 90% i unes baixades dels salaris en situació desesperada.

Organitzada per Escriptors de l´Audiovisual Valencià (EDAV) i l'Institut Valencià de Cultura, a través de la subdirecció de l'IVAC, la sessió s'emmarca dins el Pla Valencià d'Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives, que forma part del Pla Estratègic Cultural Fes Cultura.

La jornada, que ha estat presentada pel director adjunt de l'IVAC, José Luis Moreno i el president d'EDAV, Pau Martínez, s'ha iniciat amb la conferència La internacionalització del documental des del guió, del director i guionista José Ángel Alayón, i ha conclòs amb la taula redona El guió documental: escriure amb la càmera en la qual han participat Antonia Montaner, José Ángel Alayón, Joana M. Ortueta, Octavio Guerra, Pau Montagud i Carles Candela. Ahir, a la Filmoteca, es van abordat els problemes que afronten els guionistes a l'hora de promocionar i donar a conèixer els seus guions de documentals en el mercat internacional i s'han analitzat qüestions pràctiques i teòriques relatives a l'escriptura del guió del documental en relació a la seua possible internacionalització.

A més a més, la idea principal del festival és promoure la distribució i la producció i habilitar trobades amb productores e institucions internacionals o seleccionar treballs encara en periode de realització per a poder accedir a l´ajuda econòmica de possibles productors. Aquesta primera convocatòria té una ajuda de 10.000 euros financiada per l´administració autonòmica, encara que per al mes d´abril del proper any, data en la qual es celebrarà una nova edició del certàmen, el secretari atonòmic de Cultura, Albert Girona, ha promés duplicar la quantia.

Programació per hui

Hui dijous, el DOCS té previst celebrar una taula redona per radiografiar la situació de la indústria audiovisual valenciana. A més, es projectaràn els treballs Espías en la arena. Objetivo España, de Pablo Azorín i Marta Hierro, així com The roots remain, de Andrew Marchand-Boddy y Jean-Sebastien Francoeur. Les projeccions continuaràn fins diumenge en una selecció de treballs que roden per fóra dels circuits comercials.