La professora de valencià Anna Rubio Fandos és la guanyadora del Premi Llegir 2016 per l´article «Bona nit, Tirant». Mentre que el també ensenyant Dídac Botella i l´escriptor Juli Capilla han aconseguit el segon i el tercer premi gràcies als textos «Llibretat» i «La lectora clarivident».

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura ha impulsat, per cinqué any consecutiu, el Premi Llegir, amb l´objectiu de fomentar i difondre l´escriptura i la publicació d´articles que parlen de la importància de la lectura.

El jurat d´esta edició ha destacat la bona acollida que ha tingut la iniciativa, ja que la participació ha sigut molt alta, amb un total de 20 articles presentats, procedents d´una variada i extensa geografia que ha traspassat les fronteres autonòmiques. De fet, els membres del jurat fan constar que «ha sigut una tasca difícil de valorar, perquè s´hi han donat punts de vista diferents a l´hora d´abordar el tema, però en qualsevol cas ha sigut una experiència molt enriquidora».

El Premi Llegir 2016 (dotat amb 500 €) d´Anna Rubio Fandos (Silla, 1975) és un text molt literari que descriu els sentiments i les idees que provoca la lectura del llibre de Joanot Martorell.

El text va estar escrit a Shanghai gràcies a una beca que l´autora va aconseguir i que l´ha portada a participar, durant els mesos de setembre i octubre, en el Shanghai Writing Program, «tan lluny de casa, en algun moment necessitava acaronar-me les arrels i Tirant, com sempre, m´estengué la mà».

L´article del segon premi (dotat amb 300 €) de Dídac Botella descriu l´experiència d´un professor amb els seus alumnes i com aconsegueix que reflexionen sobre la relació existent entre la lectura i la llibertat.

El tercer premi (dotat amb 200 €) de Juli Capilla és una relació de grans textos i autors que reflexionen sobre com la lectura eixampla els nostres horitzons.

Pel que fa als guanyadors de l´XI Premi d´Experiències de Foment de la Lectura, el primer premi (dotat amb 800 € per la Regidoria de Cultura de l´Ajuntament d´Alzira) s´ha atorgat al projecte «La poesía se lee, se toca y se dibuja», presentat per Macarena Tabacco, de l´IES Rei En Jaume d´Alzira.