El proper 15 de desembre, a les 19 hores, La Nau projectarà un treball audiovisual inèdit. Per primera vegada, una pel·lícula documental aborda la figura de Juan Peset Aleixandre. Metge, catedràtic i polític valencià pel Front Popular, que va morir afusellat el 24 de maig de 1941 a Paterna, després d´un procés sumaríssim d´urgència. El títol Peset. Un home bo, amb direcció i guió de Matilde Alcaraz y Santiago Hernández. La producció de l´empresa audiovisual Documentart compta amb la participació i la col·laboració de la família Peset. Les veus que fan la narració són de dos joves, la besnéta de Peset i la néta Vicent A. Estellés, Isabel Anyó Andrés.

En este sentit, el documental aporta abundant material inèdit entre el qual destaca l´última entrevista que va concedir el fill del rector Peset. L´entrevista a Juan Peset Llorca la va gravar en vídeo la seua néta Natalia Castellanos i l´ha cedida per primera vegada per aquest treball. És la primera ocasió que Juan Peset Llorca obri elseu cor i parla obertament del temps viscut al costat de son pare. A més a més, la relació entre la néta i el iaio reforça l´acció, atorga una sinceritat emocional a la història i demostra una complicitat difícil de compartir si no es tractara d´un avi que està sincerant-se davant d´una néta.

De fet, el fill de Peset apunta en esta entrevista que més enllà de la denúncia que va interposar un grup de falangistes valencians, com ara Marco Merenciano, contra el Doctor Peset, van ser també motius econòmics relacionas amb el laboratori de la família els que foren decisius per a condemnar a mort i afusellar el Rector. En concret, se menciona l´interés dels socis de Peset per apropiar-se del negoci del laboratori. Tant el fill, en esta entrevista inèdita, com l´investigador de la vida de Peset, Felip Martínez, apunten a les enveges de caràcter professional perquè el laboratori era un negoci molt lucratiu.

El testimoni reconstrueix la imatge de Peset espós i pare de tres fills, i descobreix el que va significar per a la família la decisió de dedicar-se a la política i l´inici de la guerra civil. El fill descriu com va acompanyar el pare a Alacant per a embarcar en un vaixell que mai va arribar i els patiments que van viure als camps de concentració dels ametlers a Alacant, al d´Albatera i més tard al de Portaceli. En el documental, la família narra el drama que suposà el seu procesament, com recorrien València sol·licitant l´indult, i finalment el moment del seu afusellament en l´anomenat paredó de Paterna el 24 de maig de 1941. Una història narrada amb una dosi d´emoció i afecte i d´orgull de pertànyer a la família Peset, hereus de la seua saviesa i del seu compromís polític i social.

El documental també va articulat-se a partir dels testimonis de prestigiosos investigadors, historiadors i catedràtics de medicina i història de la ciència de la Universitat de València, que ajuden a dibuixar el perfil científic, universitari i polític del doctor Peset.

La seua faceta com a professor universitari es reconstrueix amb un altre testimoni excepcional, el de la mestra republicana Alejandra Soler, amiga personal de Peset i que als seus 103 anys reorda perfectamente qué representava el doctor Peset per aquells joves universitaris que als anys trenta volien canviar la realitat que els envoltava i el país en què vivien. Per a ells Peset era el model ètic a seguir.

Els poemes que Estellés dedicà a la seua memòria confomen un corpus narratiu dins el documental. Els versos de L´ofici permanent a la memòria de Joan Peset són recitats per la néta d´Estellés davant el mur del cementeri de Paterna. El documental també reconstrueix tot el procés contra Peset a través dels documents que es conserven en l´Arxiu Militar del Ministeri de Defensa a Madrid. En ells es poden comprovar les poques proves que tenien en laseua contra com per a condemnar-lo. Un homenatge audiovisual a Peset Aleixandre quan es compleix el 75 aniversari del seu afusellment pel règim franquista i el 130 aniversari del seu naixement, en el marc de la commemoració dels 80 anys de la ciutat de València com a capital de la República.

El documental s´ha rodat durant un any a València, Madrid, Godella, Paterna, Alacant i Albatera. Es una producció de Documentart i en el projecte ha col·laborat la Universitat i el propi Col·legi Major Rector Peset.