El mes de novembre és un mes de gran activitat cultural a la ciutat de Torrent. La data s’ho mereix: el 28 de novembre de 1248 la que és ara capital de l’Horta Sud o, millor dit, les primeres families pobladores que allí vivien van rebre la desitjada Carta de Poblament després de la conquesta del rei Jaume I. El mateix monarca va ser l’encarregat de lliurar de la seua mà als cavallers hospitalers el control de les terres del terme de Torrent a través de la carta de poblament de la ciutat.

Per a conmemorar este important acte, l’ajuntament de la ciutat ha celebrat diverses activitats al llarg de tot el mes, entre les quals hi ha dos excursions —organtzades amb l’empresa Mapaderuta— per a conéixer el patrimoni que ens parla dels orígens de Torrent. La primera d’estes visites va ser dijous passat amb un recorregut guiat a les Esglèsies de Sant Joan de l’Hospital i de Sant Nicolau de València. Dos indrets del cap i casal on l’empremta hospitalària és més que visible.

El conjunt històric de Sant Joan de l’Hospital acull l’església més antiga de València, construïda després de la Reconquesta. El conjunt va ser fundat en el segle XIII pel sobirà Orde Militar i Hospitaler de Sant Joan de Jerusalem quan el rei Jaume I va prendre València en gratitud pels seus serveis. En el cas de Sant Nicolau, conegut com la Capella Sixtina valenciana, es tracta d’un dels temples més bells de la C. Valenciana.

Excursions a Montesa

La segona d’estes iniciatives està prevista per al proper dia 1 de desembre i és una visita al castell de Montesa, a la parròquia de l’Assumpció i al Museu de l’Oli. El castell de Montesa és l’herència de l’Ordre dels Templers al Regne de València i té els mateixos elements arquitectònics que els que va usar en les seues construccions l’orde de Sant Joan de l’Hospital, amb un gran paralel·lisme perquè són ordes coetanis. En la parròquia de l’Assumpció també es visitaran obres de Joan de Joanes i Gaspar Requena.