Trenta-un instituts del País Valencià, amb més de 2.000 alumnes de Secundària, de Cicles Formatius i Batxillerat van participar ahir en la Valencianada 2017, un exercici de geolocalització d´edificis i coneixement de referents culturals de la ciutat de València, perquè l´alumnat conega llocs tan emblemàtics com la Llotja de València, la Seu i l´estació del Nord, les facultats de les diferents universitats o els hospitals de la seua àrea d´influència. És el resultat de la present edició de la Valencianada, que a les xarxes socials es pot trobar a #VLCda17.

L´activitat forma part del World Mobile City Project, que promou l´Associació LaceNet, i que ha estat organitzada a València per l´associació 1entretants. L´edició d´enguany compta amb nou seus, en les quals participen noranta centres i més de 5.000 alumnes.

L´ús de les tecnologies

L´alumnat de València i de diverses comarques ha sabut localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l´ús de les darreres tecnologies (internet, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada?).

Els objectius de la proposta, a més de la divulgació del patrimoni cultural valencià, consistia en establir ponts entre l´ensenyament formal i el no formal, difonent també l´ús de dispositius mòbils per a l´aprenentatge en contextos reals.

La Valencianada ha estat tot un èxit de participació. I a més a més, s´han publicat unes 2.400 fotos a Instagram de diferents monuments i edificis emblemàtics de la ciutat, tot triplicant la participació de la primera edició.

En esta ocasió, s´ha tornat a comptar amb la col·laboració del MuVIM, on s´han celebrat les reunions preparatòries i ha estat la seu de control de l´activitat. L´Ajuntament de València, mitjançant la Regidoria de Cultura, ha proporcionat els targetons amb les destinacions i les tasques corresponents i ha col·laborat en el seu disseny. La Regidoria d´Educació i Joventut ha proporcionat les xapes identificatives per a l´alumnat, i la Regidoria de Turisme ha contribuït amb els premis amb què s´obsequiaran a les guanyadores de les proves de gamificació, que vol dir ensenyar mitjançant jocs per a fer-ho atractiu als alumnes.

La Regidoria de Mobilitat, per la seua banda, a través de l´EMT, ha facilitat el transport amb autobús municipal a tot l´alumnat, amb la finalitat de promoure l´ús del transport públic i de publicitar de forma pràctica i real totes les línies que formen part de la xarxa d´autobusos de la ciutat, ja que l´alumnat ha hagut de desplaçar-se per tota la ciutat per arribar als 83 llocs que han estat seleccionats.