El botón de nácar, del cineasta Patricio Guzmán, un dels documentalistes més coneguts arreu del món per la seua pel·lícula La batalla de Chile, ha estat la cinta que ficaba el trau final del VIII Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, dirigit pel responsable de sensibilització i formació de la Fundació per la Justícia, Javier Vilalta. Un film, el del xilè, que parla de l´aigua com a ens amb memòria, un oceà que conté la història de la humanitat; la mar, que guarda totes les veus de la terra i també les que vénen des de l´espai. Ambdòs. Ja va dir Guzmán, que «un país que no té cinema documental és com una família sense àlbum familiar». La que ell mostrava en esta cinta de 2015 és la dels indígenes patagons, entre d´altres mariners i presoners.

Memòria i veu és el que també farà hui l´Aragó Cinema de l´Avinguda del Port número 1, de València, oferint la possibilitat de vore les dos obres guanyadores de l´Humans Fest d´enguany. En el format llarg, es tracta del documental Paciente, del colombià Borja Caballero, que ja va guanyar a Màlaga la Biznaga de Plata al millor director, un film en el qual narra la història de Nubia, la mare d´una xiqueta malalta de càncer, que lluita amb fermesa contra els nombrosos obstacles burocràtics del sistema de salut de Colombia, del que depèn la vida de la seua filla. El títol remet a una actitud davant les indicacions mèdiques.

També és podrà veure el curtmetratge guanyador, Eisen, de Benjamin Kahlmeyer, que en alemany significa ferro. Un tast, paisatge de boira en seqüència d´imatges, sobre el solicitants d´asil de tot el món, ací retratats a la frontera germano-polaca.