El passat 27 de març es va celebrar el Dia Mundial del Teatre, una jornada instaurada per l´Institut Internacional del Teatre en 1961 per a donar a conéixer el món de les arts escèniques al màxim nombre de persones possible. Arreu del món s´organitzen, anualment, esdeveniments per a commemorar l´efemèride, com ara representacions extraordinàries, premis, reconeixements i homenatges a figures destacades de l´escena internacional.

La Fundació Bromera se suma a aquesta fita amb alguns consells per tal que aprofitem les possibilitats que ens brinda el teatre escrit per a fomentar la lectura entre els xiquets i les xiquetes.

Teatre sense fronteres

Durant el Dia Mundial del Teatre, es representaren multitud d´obres dirigides tant al públic infantil com a un de més adult en tots els països i, fins i tot, es va donar l´oportunitat d´assistir a obres en horari nocturn.

Durant la jornada es va llançar, com ja és tradició, el «Missatge internacional del Dia Mundial del Teatre», mitjançant el qual una figura de prestigi mundial comparteix les seues reflexions sobre el teatre i la cultura. Dario Fo, John Malkovich, Judi Dench, Antonio Gala, Pablo Neruda o Jean Cocteau han sigut alguns dels actors i escriptors escollits per a defensar la vigència del teatre internacionalment.

Enguany, l´actriu francesa Isabelle Huppert ha sigut l´encarregada de pronunciar aquest missatge, en què va fer referència a un element imprescindible en aquest gènere literari: el públic. Sense audiència, no hi ha teatre i, sense lectors, no hi ha obra escrita.

A la Comunitat Valenciana municipis i ciutats com Gandia, Paterna, València, Alacant o Castelló també programaren un munt d´obres per a celebrar la seua estima per les arts escèniques.

Una pràctica beneficiosa

És molt important que els xiquets i les xiquetes tinguen contacte amb les obres teatrals des de ben menuts. Mitjançant la lectura dramatitzada en veu alta, amb la família o amb els amics, els infants aprenen a respectar els altres i a conviure en grup, i també a controlar les seues emocions. El teatre, d´altra banda, reforça el seu nivell de lectura i millora l´expressió oral i la vocalització.

Gràcies a aquests exercicis aniran prenent facilitat de paraula i vencent la timidesa. A més a més, la seua identificació amb els personatges de les històries estimularà la seua imaginació i suposarà un exercici de pensament per a fer-los reflexionar i inculcar-los valors positius. Així, aprendran jugant a estimar la lectura i a ells mateixos.