Oriana Fallaci ja es pot llegir en valencià. L´escriptora, periodista i primera corresponsal de guerra italiana ha esdevingut una de les grans icones del periodisme europeu.

Res i així sia, el gran relat d´Oriana Fallaci sobre la guerra del Vietnam, s´edita per primera vegada en valencià. El llibre, un best-seller internacional en les principals llengües, apareix ara publicat per la Companyia Austrohongaresa de Vapors en una traducció de Maria Sirera. Res i així sia és molt més que una crònica periodística de la guerra: és una emocionant reflexió sobre la mort i la barbàrie humana.

«Què és la vida?» Oriana Fallaci no va saber respondre satisfactòriament aquesta pregunta de la seua germana Elisabetta, de només cinc anys, una nit de novembre del 1968. L´endemà, la periodista italiana havia marxat cap al Vietnam. «Hi havia la guerra al Vietnam i si una era periodista, hi anava tard o d´hora. Perquè li ho manaven, o perquè ho demanava. Jo ho havia demanat. Per donar-me a mi mateixa la resposta que no sabia donar a Elisabetta».

Res i així sia és el gran llibre sobre el Vietnam en guerra, on soldats que en altres circumstàncies haurien estat pacífics comerciants a Califòrnia o esquerps grangers a Texas van cometre les majors atrocitats contra ciutadans desarmats, contra xiquets indefensos, contra presos emmanillats. Fallaci no estalvia cap detall de la barbàrie, però adverteix: «El discurs no ha de ser sobre els americans: el discurs que cal fer és sobre els homes. Sobre la guerra i sobre els homes».

Periodisme de trinxera

Oriana Fallaci va viure experiències al límit sota les bombes, a les trinxeres, volant en avions que llançaven napalm sobre els vietcongs. I va tornar del Vietnam amb una resposta per a Elisabetta. I amb un llibre commovedor, que mai abans no havia estat traduït al valencià.

La periodista italiana més cèlebre va néixer a Florència el 29 de juny de 1929. El pare, Edoardo, va ser detingut i torturat per pertànyer a la resistència antifeixista. La mare, Tosca, va ser una dona valenta i una gran lectora. Als 14 anys Oriana ja participava en la resistència partisana contra el nazisme.

El 1946 va publicar el seu primer article en premsa, i va poder inscriure´s a la universitat per estudiar Medicina, titulació que va abandonar per dedicar-se plenament al periodisme. En 1954 va traslladar-se a Roma, on va començar a escriure en L´Europeo. En 1958 es va publicar el seu primer llibre, Els set pecats de Hollywood. En 1969, després d´un any a Vietnam, es va editar Res i així sia. Li van seguir Un home que serà també traduït al valencià i editat per l´Austrohongaresa de Vapors en els mesos vinents.

Oriana Fallaci va morir a Florència el 15 de setembre de 2006.