Les matemàtiques d´alt nivell representen un impacte del 15-16 % del PIB dels països avançats. Així ho ha explicat MªJesús Esteban, directora d´Investigació del Centre National de la Recherche Scientifique en el Cerdemade de la Université Paris-Dauphine. Esteban va ser investida ahir doctora ´honoris causa´ de la Universitat de València en el transcurs d´una sessió solemne celebrada al Paranimf de l´edifici històric de La Nau.

L´acte va estar presidit pel rector, Esteban Morcillo. La catedràtica del Departament de Geometria i Topologia de la Universitat de València Olga Gil va llegir la ´laudatio´. en un acte en el qual també van estar presets Miguel Soler, secretari autonòmic d'Educació i Investigació; Salvador Palazón, director general de l'AVAP (Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva); Ramon Ferrer, president de l'Acadèmica Valenciana de la Llengua (AVL); i Sandra Mínguez, diputada a les Corts.

«Els estudis d´impacte recents realitzats a Gran Bretanya, Holanda i França mostren un impacte de les matemàtiques d´alt nivell de vora el 15-16 % del PIB, i a França del 10% del total dels llocs de treball». Amb estes dades, María Jesús Esteban ha remarcat el creixent impacte de les matemàtiques: «Xifres impressionants! I més impressionants encara si es té en compte que estes xifres es repetixen tan regularment de país a país, malgrat estructures econòmiques i industrials ben diferents en tots».

En opinió d´Esteban, «les matemàtiques s´han convertit en un instrument indispensable per al desenvolupament tecnològic, ja que són ubiqües en el tractament de dades, la simulació, l´aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial, per no citar més que algunes àrees cada vegada més importants del desenvolupament científic i tecnològic.

En la ´laudatio´, Olga Gil ha qualificat Esteban com «un dels grans matemàtics de la seua generació, i a més coincideix que és una dona». «I per açò per a mi és un doble motiu d´orgull mostrar-vos allò que una dona matemàtica ha fet d'important per a la societat». Olga Gil ha recordat que València serà la pròxima seu del congrés mundial de l´ICIAM, que cada quatre anys reuneix a més de tres mil professionals per a interactuar amb els més prestigiosos conferenciants del moment.

Per la seua banda, el rector, Esteban Morcillo, ha recordat el context de celebració dels cinquanta anys dels estudis de Matemàtiques a la Universitat de València. El rector ha qualificat la nova doctora ´honoris causa´ com una investigadora «prestigiosa que, a més, està compromesa en la difusió científica, en la gestió i en l´estructuració de la ciència a nivell internacional, particularment des de la presidència del The International Council for Industrial and Applied Mathematics».