La Fundació Sambori ha atorgat, al Paranimf de la Universitat Politècnica de València, els guardons del XIXé Concurs Sambori de Literatura en Valencià i el XIVé Concurs Sambori Universitari de Narrativa Curta, que ha comptat amb més de 800 assistents. L´acte ha sigut conduït per dos estudiants de la UPV, i tothom ha pogut gaudir amb les actuacions del grup Llum amb Marieta Ganduleta, la Colla de Dolçaina i Tabal de València i el Cor de la Universitat Politècnica de València.

Un total de 137.326 estudiants han participat en l´actual edició dels dos certàmens literaris que promou la Fundació Sambori des de fa 19 anys. Enguany, aquest concurs ha comptat amb la implicació de 691 centres educatius i el compromís de 4137 docents de tots els nivells d´ensenyament, des del primer cicle d´infantil fins a la universitat, a més de les escoles oficials d´idiomes i els centres de formació professional. El compromís del Concurs Sambori amb la creació de lletres valencianes és evident: premia el mestratge de contar històries i, any rere any, atrau més lletraferits de totes les edats. Ara com ara, el Concurs Sambori és el guardó literari amb major participació de tota Europa. Enguany, la participació ha augmentat en 6.443 estudiants més que en l´edició anterior. Entre el guardonats figura una xiqueta de pares senegalesos i alumna CEIP Sant Joan Bosco de Cocentaina.

El certamen Sambori és l´expressió literària dels centres educatius. Amb aquestes paraules la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, ha fet constar a l´auditori la tasca fonamental dels mestres i de l´alumnat en tot el procés de creació: «Complim 19 anys de dedicació i estima cap a les nostres lletres i cap a la nostra llengua gràcies a vosaltres, a tots els xiquets i a totes les xiquetes, que dibuixeu amb paraules els vostres mons imaginaris i ens convertiu en lectors dels vostres contes. Gràcies a les famílies, mestres, professors, i professionals del món de l´educació que any rere any feu possible el premi Sambori a les vostres escoles.»

Font ha palesat la importància de fomentar l´escriptura i la lectura des de l´àmbit educatiu: «Som un poble. Un poble que sap que la lectura és el camí cap al progrés, el coneixement, la igualtat, l´alegria. L´escola en valencià ens ensenya a llegir i a escriure, ens ofereix la possibilitat de descobrir universos literaris, aprofundir en la nostra imaginació i idear històries.» Laura Font ha emfatitzat: «Així, creem el futur. Creem llengua. Creem literatura. Gràcies als valors que impregnen els llibres i que els mestres ensenyem a l´aula, creem un món més just.»

Per la seua banda, el president d´Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha al·ludit al Concurs Sambori com «una xarxa de lletres que recorre de nord a sud el nostre país. A l´igual que les Trobades, el Sambori vertebra el país comarca a comarca a través de la literatura, i fa valdre la tasca de tota la comunitat educativa i l´èxit dels programes d´ensenyament en valencià.» En aquesta línia, Vicent Moreno ha manifestat: «Des d´Escola Valenciana som conscients que la transformació de la societat comença en l´escola. Sou vosaltres, els mestres i les mestres, els qui eduqueu l´alumnat en valors tan importants com la solidaritat, el respecte vers l´altre i vers el medi ambient, la cooperació, la pau i l´estima vers el valencià.»

A més, el president de l´entitat cívica ha fet referència al lema que agermana totes les Trobades: «"En valencià, creixem". I tant, que creixem. Parlar valencià ens fa compartir experiències, ens enriqueix culturalment, amplia el nostre coneixement del món, ens ofereix la clau d´accés per descobrir altres llengües. Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, ens fa grans de cor, ens fa gegants per albirar el futur.» Acte seguit, Vicent Moreno ha volgut remarcar el principal objectiu de l´organització: «Des d´Escola Valenciana treballem per viure en valencià. Per tal d´aconseguir-ho, enguany, hem posat en marxa la campanya ´Construïm la Igualtat Lingüística´. La nostra intenció és sumar esforços i afavorir, entre totes i entre tots, la creació d´una llei d´igualtat lingüística, que siga capaç de completar la Llei d´ús i ensenyament del valencià, que se´ns queda curta.»

Els Premis Sambori han comptat amb la presència del president de les Corts, Enric Morera; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, i les representants d´Òmnium Cultural, Gisela Muñoz i Montserrat Gimeno. La Colla de Dolçaina i Tabal ha tancat l´acte amb la interpretació de la muixeranga.

Els guardonats i guardonades als Premis Sambori 2017 son:

Infantil en la modalitat d'aula: CEIP Verge del Fonament de Benissanó (cinc anys) y CEIP El Crist de Meliana (cuatre anys). La menció especial ha sigut per al CEIP Perputxent de Beniarrés.

Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica: la mestra Xon Domènech Agramunt, del CEIP Félix Rodríguez de Manises (l´Horta Sud). Alumant del CEIP Jaume I d´Alcàsser (3 anys); Menció especial per a l´escola CEIP Salvador Andrés d´Algemesí. El guardó d´infantil de 0 a 3 anys ha sigut per a l´alumnat del CEIP Federico García Lorca (l´Horta). El jurat ha atorgat una menció especial en aquesta modalitat al CEIP Tralarà d´Ontinyent.

Concurs universitari: Primer premi per a Maria Isabel Blanco Arnejo, Universitat Miguel Hernández d´Elx; Segon premi se l´ha emportat Marta Meneu-Borja, de la Universitat de València. Sílvia Ferrer i Tomàs, Universitat Politècnica de València, s´ha fet amb el tercer premi.Accèssits per a David Córdoba Bou, estudiant de la Universitat Politècnica de València, i per a Meritxell Micó Frau, alumna de la Universitat Jaume I de Castelló.

Fotrmación de persones adultes i escoles d'idiomes: L´obra L´espill, de Juli Ferrer Boix (EFPA de Silla, Horta Sud), ha obtingut el primer premi. El segon, ha sigut per a Alba Ramírez Canalejo (Escola Oficial d´Idiomes de Castelló de la Plana) per El monstre de diamant. Gladys Agulló Ruiz (CFPA Professor Alberto Barrios d´Alacant, l´Alacantí) ha guanyat el tercer guardó per l´obra Graffiti.

Batxillers i cicles formatius:Maria Cortés Climent, de IES Cotes Baixes d´Alcoi, ha sigut guardonada amb el primer premi pel treball Encetar una nova vida. El segon guardó se l´ha emportat Joan Garcia Bayarri, de IES La Garrigosa de Meliana, per Ukimya. Claudia Beneyto Catalán, de l´IES Las Fuentes de Villena ha sigut reconeguda amb el tercer premi per l´obra La veritat de la meua lluita. El jurat ha cregut convenient atorgar una menció especial a Marisa Bedoya Gonzálbez, estudianta al centre Escoles d´Artesans de València, per la creació literària Uns viatgers molt estranys.

Segon cicle de secundaria: El primer premi ha sigut per a Sílvia Ferrer Miralles, del Col·legi Nostra Senyora de la Seu de Xàtiva, amb l´obra que porta per títol El meu edifici. Laura Boluda Alventosa, del SES Sivera Font de l´Alcúdia de Crespins, s´ha fet amb el segon premi per la creació Cheeks. El tercer guardó ha sigut per a Valentina González Verdegais, estudianta en el Col·legi Juan XXIII de Burjassot, amb l´obra Princesa? Més voldries!

Primer cicle de secundaria: Claudia Artero Joya, de l´IES Professor Broch i Llop de Vila-real ha obtingut el primer premi pel treball que porta per títol Est Oest. El segon premi ha sigut per a Carles Gil Martínez, estudiant de l´IES Josep Segrelles d´Albaida per l´obra La vida és rima. Petits moments per a grans històries... Joan Borja Cortés, alumne de IES Bellaguarda d´Altea, s´ha fet amb el tercer reconeixement gràcies al conte Les lletres amigues.

Tercer cicle de primaria: Loïs Quadflieg, del CEIP Oltà de Calp , ha obtingut el primer premi per l´obra Roxy al país dels problemes. El segon guardó ha sigut per a Juan Soriano Ivorra, alumne del CEIP Sant Rafael de la Nucia, gràcies al conte La història del iaio. Candela Lorente Alòs, de l´Escola La Gavina de Picanya ha sigut guardonat amb el tercer premi per l´obra El metro.

Premi necessitats educatives: el primer premi ha sigut per a l'alumna Luna Pérez del CEIP Sant Vicent Ferrer de Faura.

Segon cicle de Primària: el primer premi ha sigut per a Julia Moreno Sánchez, estudianta del CEIP El Palmeral, pel treball que porta per títol La meua història. Izan Pérez Lacoba, alumne del CEIP Mediterrani del Port de Sagunt ) s´ha fet amb el segon guardó gràcies al conte Queko s´anomena Queka. El tercer premi se l´ha emportat Andrés Salazar Muñoz, alumne del CEIP Benjamín Benlloch de Manises , amb l´obra El donyet màgic.

Primer cicle de primària col·lectiu: Xiquets i xiquetes del CEIP CEIP Les Comes de l´Alcúdia que fan classe amb la mestra Eva Martínez Arnandis, han guanyat el primer guardó pel treball Els iaios i les iaies. L´alumnat de Merce Mellado Romero del CEIP El Crist de Meliana, han obtingut la menció especial gràcies a l´obra col·lectiva El viatge d´Omran.

Premi col·lectiu en necessitats educatives: Alumnat del CEIP El Pinar del Grau de Castelló , pel treball On estàs aranya Macarena?, tutoritzat pels mestres Míriam Gutiérrez, Rosa Ferris i Miguel Moreno.

Individual: El primer premi del primer cicle de primària ha sigut per a Tiguida Cissokho Cissokho, alumna CEIP Sant Joan Bosco de Cocentaina, pel conte Jo sóc Tiguida. El segon premi se l´ha emportat Mar Cortés Alegre, del CRA Baronia Baixa de Gilet, amb l´obra Un drac sense trellat. Anna Vicedo Ferrando, estudianta al CEIP Cervantes d´Algemesí, ha sigut reconeguda amb el tercer guardó pel treball El tresor de Corbera.