01 de junio de 2017
01.06.2017

Sami Naïr i Javier de Lucas obrin el Congrés sobre drets humans

Investigadors espanyols i internacionals exploren qüestions vinculades amd les identitats culturals

01.06.2017 | 04:15
Sami Naïr i Javier de Lucas obrin el Congrés sobre drets humans

Una conferència conjunta de Sami Naïr i Javier de Lucas obri hui les sessions del III Congrés internacional MULTIHURI sobre drets humans, diversitat i convivència, que se celebrarà en la Facultat de Dret de la Universitat de València. Tots dos professors reflexionaran sobre els límits de la política i el dret davant el reconeixement de la identitat.

Al llarg de dos dies, investigadors espanyols i internacionals de reconegut prestigi exploraran qüestions vinculades amb les identitats culturals, el racisme i la xenofòbia, els drets a la salut i l´educació, així com la relació entre gènere i diversitat. A açò s´afegiran panells de comunicacions i pòsters relacionats amb aquests temes en el context migratori d´Espanya, França, Itàlia, Regne Unit i Canadà.

Com explica la investigadora de l´Institut de Drets Humans de la Universitat de València i directora del congrés, Ángeles Solanes, «els cada dia més apressants desafiaments identitaris propis de la diversitat, el vincle d´aquests amb l´ordre públic o els principis fonamentals dels moderns Estats democràtics de Dret (com la igualtat, el pluralisme o el laïcisme) i la seua relació amb sentiments latents com el de reivindicació nacional, posen en evidència les dificultats a l´hora d´establir valors comuns en un món fragmentat».

Fractures
La mala gestió de la diferència cultural, inclosa la religiosa, afegeix, «genera fractures que encoratgen des del racisme i la xenofòbia fins a accions terroristes». Ambdues coses, assegura la professora Solanes, «tenen com a eix comú un sentiment d´identitat i pertinença concebut en clau d´enfrontament i incompatibilitat».

Amb massa freqüència, assegura, aquests desafiaments s´afronten amb solucions reduccionistes basades en la por a l´altre, que fomenten la fragmentació en lloc de la cohesió social.

«Enfront d´aquestos potencials conflictes que porten amb si la reducció dràstica de llibertats, és necessari pensar en les exigències de la lògica del reconeixement, que reclama el tractament dels mateixos posant l´èmfasi a ajudar a la negociació i a la integració dels interessos contraposats, des de l´observança dels drets humans», afegeix.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine