La peça ‘=' de la valenciana Irene Grau, ha sigut la guanyadora del la cinquena edició del Premi Mardel. El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ho va anunciar ahir acompanyat pels col·leccionistes Juan Manuel del Pino López i Amparo Martínez i Soler. La peça mostra la ruta que van realitzar centenars de jueus en la seua fugida de la persecució antisemita per la frontera francoespanyola, travessant a peu els Pirineus per un discret tossal.

L'obra és molt més del que es pot veure en el Centre del Carme ja que l'artista ha recuperat el traçat d'una ruta històrica (150 marques negres realitzades amb un pinzell núm. 30 assenyalen hui eixa ruta entre Banyuls i Portbou). Inclou una pila de mapes que els espectadors poden emportar-se per a realitzar la ruta.

Per a Grau «l'obra és només el que resta d'una experiència més àmplia que va més enllà d'un paisatge recorregut. L'obra deixa suficient pistes perquè els espectadors reconstruïsquen el camí i s'orienten en la seua pròpia percepció».

Així mateix s'han concedit tres accèssits a les obres Four attempts del madrileny, Ian Waelder; la vídeo-instal·lació del valencià, Toni Signes En realitat no ens importa; i l'oli de la també valenciana, Ana Císcar, titulat All she'd said was she wanted to write fictions.

El Centre del Carme de València acull fins al 9 de juliol, l'exposició de les 22 obres seleccionades en esta cinquena convocatòria del Premi Mardel. Segons el director del Consorci de Museus, «per segon any consecutiu hem volgut protegir esta iniciativa en la nostra línia de suport a l'art i als jóvens creadors oferint el Centre del Carme com a seu per a l'exposició de les obres seleccionades».

Pérez Pont ha agraït «la feina de mecenatge realitzada pels col·leccionistes Manuel del Pi i Amparo Martínez que van posar en marxa el projecte mardel fa cinc anys des d'Alacant. Mardel és una iniciativa que naix de l'àmbit privat amb l'ànim d'enfortir el teixit creatiu, principalment de la Comunitat Valenciana, que ha anat creixent i ampliant-se, tant en el nombre de participants, com enriquint-se passant d'acollir pintura per a obrir-se al conjunt de manifestacions artístiques de les arts visuals».

El director de l’entitat ha destacat així mateix l'alt nivell dels projectes presentats, «totes les obres seleccionades que conformen esta exposició tenen la qualitat i la solidesa per a exhibir-se en un centre d'art espanyol com és el Centre del Carme».

Des de Mardel, Amparo Martínez i Soler ha manifestat que «el Centre del Carme ha servit per a impulsar este projecte i a més del premi oferir un al•licient més als artistes participants com és exposar en un centre d'art tan important en la Comunitat Valenciana, un espai que ja és un referent dins de l'àmbit de l'art contemporani».

Més de 240 obres presentades

En esta V edició s'han presentat entorn de 240 projectes, entre els que destaca la participació d'artistes gallecs i catalans a més dels valencians, encara que hi ha obres procedents de tota Espanya. Mardel és un projecte sense ànim de lucre l'objectiu del qual és ajudar a promocionar l'art com a signe d'un compromís amb la creació contemporània des de la iniciativa privada.

Per a la present edició s'han seleccionat 22 obres, que formen part de l'exposició, entre les que s'ha concedit un premi, dotat amb 5.000 euros i tres accèssits. Per primera vegada la convocatòria va dirigida a totes les arts visuals el que ha donat com resultat una exposició que aglutina diferents tècniques i suports des de l'oli fins a la vídeo-instal·lació, passant per tècniques mixtes, obra sobre paper o fotografia.