P. Quin balanç fas de la campanya «Llegir en valencià», ara que arriba a la dotzena edició?

R. Per a molta gent esta campanya ha significat el primer contacte amb el valencià escrit. Hem fet aplegar dos milions de llibres, pensats per a fomentar la lectura, a les cases dels valencians. Fet que demostra que les campanyes de foment de la lectura poden tindre èxit. Si ens ho creiem, ho fem amb il·lusió i rigor, tot és possible.

P. El tema d’enguany són els contacontes tradicionals. ¿Per què?

R. L’experiència ens ha fet considerar que hi ha certes lectures que són més adequades per a un públic familiar i divers. És el cas de les contalles populars valencianes, que són recreades en la campanya des de l’òptica innovadora dels escriptors valencians, és una temàtica atractiva que convida a llegir.

P. Aleshores, utilitzeu la tradició oral com una espècie de ganxo?

R. Des de la Fundació Bromera pensem que els valencians necessitem més autoestima i, en conseqüència, necessitem valorar allò que és nostre, i la tradició oral ho és. Només així podrem avançar cap al futur amb èxit. Creiem que totes les nostres llegendes i històries d’arrel popular són apropiades per a fomentar l’autoconeixement.

P. Com ho feu per a seleccionar els escriptors i les escriptores que participen en la campanya cada any?

R. Per a fomentar el coneixement dels nostres escriptors havíem de buscar-ne la representativitat en funció del seu origen geogràfic, i també apostar per combinar veus noves i autors de llarga trajectòria. Un altre tema que ens preocupa és fer ben visible l’obra dels nostres artistes plàstics. Des de la Fundació Bromera hem tingut clar que per a fomentar el coneixement dels nostres escriptors i les nostres escriptores havíem de buscar la igualtat. A l’hora de triar il·lustracions i textos busquem que hi haja una paritat entre homes i dones, i que siga el més igualitària possible.

P. Els últims anys aposteu per triar un escenari diferent en cada llibre. Quin n’és l’objectiu?

R. Bé, intentem que les històries que es narren en cada un dels llibres ens ajuden a conéixer els nostres pobles i ciutats i també a vertebrar el territori perquè el lector prenga consciència de la diversitat de les nostres terres.

P. Quines altres temàtiques s’han tractat en estos dotze anys?

R. Hem tractat d’oferir un ampli ventall temàtic: literatura clàssica, adaptacions de la sèrie televisiva de gran èxit L’Alqueria Blanca, divulgació de la gastronomia i les festes populars... Però també hem abordat els paratges naturals o, com l’any passat, les nostres cançons. Pensem que això té un atractiu especial per a la gent i contribueix a encomanar el gust per llegir. Hem fet 12 anys i dos milions de llibres per a fomentar la lectura, estem molt satisfets.

P. I, a banda dels llibres, impulseu altres accions?

R. Sí, durant els dos mesos i mig que dura la campanya publiquem als diaris Levante-EMV i Información un bon recull d’entrevistes a polítics, escriptors, cuiners, músics o actors, entre d’altres, que aporten la seua opinió sobre la lectura en valencià i la temàtica de la campanya. També planifiquem onze concursos en què els participants hauran de respondre a preguntes sobre els llibres setmanalment.

P. La campanya té el suport de més de 50 entitats de diferents àmbits. Com valoreu l’ajuda?

R. Si no fóra per la seua col·laboració, la campanya no es podria portar a terme. Valorem molt positivament el suport que ens donen moltes institucions, sense les quals no seria possible que una entitat sense ànim de lucre com és la Fundació Bromera poguera llançar esta iniciativa. També aprecie la contribució i l’ajuda a la difusió de la campanya que fan tota la resta d’entitats.