Carles Cano revisa el mite de l´ home del sac al primer dels llibres que lliura Levante-EMV, en col.laboració amb la Fundació Bromera, demà diumenge, dins de la col.lecció Llegir en valencià. L´obra es titula Rodolf el Rata i de la mà de Manolita, una dona major de la Ribera, ens conta la vida de Rodolf, un home malfaener a qui li agrada molt la taverna i molt poc treballar.

Les contarelles protagonitzades per un home vell, gran, fort i d´aspecte inquietant que porta un sac ple de xiquets al muscle, han fet por a les criatures des que el món és món, i des d´ Haití fins a l´ Índia, passant, com ara, pels pobles valencians.

La història documentada ens parla d´ un noble malalt de tuberculosi que, mal aconsellat, va creure que milloraria si bevia sang fresca de xiquet i s´untava el pit amb el greixet puríssim d´ un cos infantil. El papa Inocenci VIII, l´ any 1942, aconsellat per un metge jueu es va beure la sang de tres xiquets però ni ell ni els donants involutaris van sobreviure a l´ operació.

En aquest cas, Carles Cano ha construït una narració curta que discorre a la Ribera i que té com a principal protagonista a una xiqueta: Mari Creu.

Cano va ser l´ autor encarregat de presentar dijous passat la dotzena edició de Llegir en valencià a la Sala Rex d´ Alzira en nom dels onze escriptors i escriptores que han participat en la iniciativa impulsada per la Fundació Bromera. El seu llibre és gratuït. Només cal comprar l´ exemplar de diumenge. La resta de llibres es podran adquirir per un preu simbòlic d´1 euro més el diari.

Pinet, el roder de la Marina; la dansa del vetlatori, la nit d´ ànimes o Tomeu i la fada Joanaina són d´altres històries incloses en aquest recull de contalles populars valencianes, transmeses de generació en generació. Els lectors també poden gaudir gratis del CD amb les rondalles en format audiollibre, sempre que emplenen la cartilla amb cada un dels resguards que trobaran a la pàgina 64 de cada llibre.

Amb la campanya Llegir en valencià, les nostres contalles, també es poden guanyar vals i carrets d´anar a comprar gratis. Per a aconseguir-ho, han de respondre correctament a les preguntes proposades sobre els 11 llibres cada setmana.

Entre tots els qui participen es sortejaran: 3 vals de compra per valor de 100 euros - un per setmana- per utilitzar al supermercat Consum més pròxim; 30 vals de 15 euros per a usar a les botigues de Pollos Planes; 10 vals de menú per a 2 persones a La Parrilla de Pollos Planes i 20 carrets d´anar a comprar de la marca Rolser. Per últim, durant tota la campanya el periòdic publicarà entrevistes amb personalitats com ara Ximo Puig, Empar Marco, Joan Ribó, Carme Miquel o Ximo Rovira que parlen sobre el valencià i la col.lecció.