Dos vells amics, Tomàs i Vicent, es troben cada dimecres al trinquet del seu poble per prendre un café al bar de Reme i veure la partida d´escala i corda. Però aquest dimecres serà diferent. Aquest dimecres els amics no entren al trinquet i es queden xarrant a la barra. Per què trenquen amb el costum? Així comença Cavallers, la primera obra de teatre dedicada al món de la pilota valenciana, escrita per una devota aficionada al joc, la investigadora i filòloga xativina Purificació Mascarell.

«Sorprenentment, el teatre mai s´havia apropat al món de la pilota, malgrat la potent teatralitat que es respira durant les partides i que desprén tot el seu cerimonial, per no parlar de la nodrida nòmina de personatges fascinants que hi habiten els trinquets o de les històries plenes d´humanitat i heroisme que conformen la intrahistòria d´aquest joc», explica l´autora.

Per tal de donar forma dramàtica a una d´aquestes històries de trinquet, Mascarell ha utilitzat el llenguatge popular i les expressions característiques d´eixe àmbit: «He volgut que llegir o escoltar els personatges s´assemble el més possible a l´experiència d´estar dins del bar d´un trinquet. Vicent, Tomàs i Reme parlen com els homes i dones de la pilota». Però, a banda dels tres protagonistes, l´obra compta amb un personatge simbòlic que captiva des dels primers compassos: «Cavallers s´obri amb un monòleg del Pilotari, qui reflexiona sobre els aspectes més profunds de la nostra existència, sobre les decisions que anem prenent i ens marquen per sempre: la vida com el joc de pilota».

La singularitat d´aquesta obra se sintetitza en el seu triple homenatge: «Al món de la pilota valenciana i a la seua gent noble i senzilla; a una generació d´homes i dones (la nascuda als anys 40 i 50 del segle XX) que ha treballat de valent per fer possible la societat actual, mentre veia frustrar-se les seues aspiracions personals; i al valencià com a llengua portadora de l´ànima d´un poble», segons recull l´epíleg del llibre. El text és un tribut al comportament extremadament noble, just i honorable que preserva aquest joc de cavallers; un reconeixement a tots aquells que porten per bandera la dignitat i l´honradesa com el millor tresor personal.

L´obra ha estat editada per la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, dirigida pel professor Vicent Anyó. I es distribuirà pels centres educatius valencians gràcies a la col·laboració de Sebastià Giner, coordinador de pilota valenciana de la Generalitat Valenciana. Es troba a la venda en Publicacions de la Universitat de València (també al web), i a l´espera de què puga veure´s representada en algun espai teatral o, millor encara, en un trinquet.