Els ballets moderns 'Parade' i 'Les biches', amb música d'Erik Satie (1866-1925) i Francis Poulenc (1899-1963) respectivament, obriran demà dissabte, 24 de juny, la programació del Festival Serenates, que se celebra al Claustre del Centre Cultural La Nau fins al pròxim 9 de juliol. El festival organitzat per la Universitat de València i l'Institut Valencià de Cultura celebra enguany el 30 aniversari amb 12 nits de concerts de diferents estils. Les entrades, a 3 euros, poden adquirir-se a través de: www.latenda.es/entrades

El festival 'Serenates' dedica les dues primeres nits (24 i 25 de juny, a les 22.30 hores) a posar en valor un dels primers ballets moderns íntegrament, 'Parade', quan es commemora el centenari de la seua estrena i a recuperar un altre dels ballets més innovadors, 'Les biches'. Tots dos es van estrenar en l'ambient artístic parisenc posterior a la Primera Guerra Mundial, que animava els creadors a l'experimentació, molt influenciats pels moviments incipients d'avantguarda.

Vestuari dissenyat per EASD

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, juntament amb els alumnes del Conservatori Superior de Dansa i el Cor de Cambra Ad Libitum de l'Escola Coral de Quart de Poblet interpretaran els ballets 'Les biches' i 'Parade' amb escenografia, vestuari i audiovisuals dissenyats i creats per alumnes de l'EASD València, i imatge personal realitzada pels alumnes de l'IES El Cabanyal. Tots junts oferiran una mirada actual d'estos dos ballets, que van suposar una ruptura en la tradició huitcentista.

No és la primera vegada que 'Serenates' s'endinsa en un projecte pedagògic que reuneix més de 200 alumnes d'ensenyaments superiors. Fruit d'aquesta mateixa col·laboració, el festival va arrencar fa quatre anys amb 'La consagració de la primavera', d'Igor Stravinsky, amb motiu igualment del centenari de l'estrena d'esta obra provocadora en el seu temps.

Tant el director de l'orquestra, Hilari Garcia, com la directora artística de l'espectacle, Maribel Bayona, coincideixen a afirmar que a través d'esta proposta pretenen «dialogar des dels nostres temps amb dues obres revolucionàries, a propòsit del centenari del ballet compost per Satie».