24 de junio de 2017
24.06.2017

L'univers segons Kip Thorne, Interestellar

El film, que ha anat guanyant prestigi amb el pas dels anys, va obrir intensos debats científics

24.06.2017 | 04:15
L'univers segons Kip Thorne, Interestellar

Obra mestra de calat generacional per a uns, pel·lícula fallida i pretensiosa per a uns altres. ´Interstellar´, l'epopeia galàctica dirigida per Christopher Nolan, va dividir a l'audiència després de la seua estrena en 2014. Fins i tot entre els científics, la seua aproximació a certes teories sobre la gravetat i la plasmació de fenòmens com els forats negres va motivar posicions oposades. Tot açò malgrat que Nolan va contar per a la seua pel·lícula amb un assessor d'excepció: Kip S. Thorne, un dels astrofísics als quals la Fundació Princesa d'Astúries ha distingit amb el premi de Recerca Científica i Tècnica. Per a Christopher i Jonathan Nolan, autors del guió de la pel·lícula, Thorne era més que un assessor científic a l'ús.

El projecte inicialment l´anava a dirigir Steven Spielberg, però que començaria a prendre forma amb l'entrada dels Nolan en la producció. El punt de partida del film és dramàtic: la Terra es mor, consumida per les plagues i devastada pels excessos d'una humanitat bruta i famolenca, que cavalca cap a l'extinció. «Abans miràvem cap amunt somiant amb quin lloc ocuparíem entre els estels. Ara mirem cap avall, angoixant-nos amb quin lloc ocuparem entre la pols», comenta, a l'inici del film, el protagonista: el pilot Cooper (Matthew McConaughey). Esta visió apocalíptica resulta inquietant, amb el canvi climàtic, la desforestació i la contaminació en l'horitzó.

En este escenari, apareix en ple Sistema Solar un forat de cuc que, segons les primeres recerques, seria la porta d'entrada a una dotzena d'exoplanetes, potencialment habitables. I la NASA, o el que queda d'ella, es llança a l'exploració cercant una nova llar per a eixa humanitat a la vora de la foscor. Les lleis de la relativitat, els efectes de les ones gravitatòries o la naturalesa dels controvertits ponts d'Einstein-Rosen o «forats de cuc», l'existència dels quals és hipotètica, s'integren en la trama de la pel·lícula, tal com desitjaven Thorne i Obst, i fins i tot juguen un paper fonamental en determinats moments.

L'astrofísic va col·laborar a més en el desenvolupament visual del film, la qual cosa s'aprecia en la plasmació en pantalla de fenòmens com el forat negre ´Gargantúa´ o l'entrada al forat de cuc. La cerca del rigor científic va generar fins i tot certes tensions durant el projecte. Thorne i Nolan es van embardissar en una discussió de dues setmanes per la intenció del cineasta de «permetre» a un dels seus personatges viatjar més ràpid que la llum. L'insistent Thorne va guanyar la discussió. Des de la seua mateixa estrena, la controvèrsia va acompanyar a ´Interstellar´, tant per la seua qualitat fílmica com per la seua versemblança científica.

En el primer, el film ha anat guanyant prestigi amb els anys (i els visionats). En el segon, va aconseguir obrir intensos debats científics, fins i tot en fòrums no especialitzats. La qual cosa és un assoliment en si mateix. Thorne va defensar les seues teories i la seua plasmació en la pel·lícula amb un llibre, ´The Science of Interstellar´, en el qual agraeix als Nolan, Lynda Obst, Emma Thomas i Steven Spielberg rebre-li a Hollywood i «donar-me esta meravellosa oportunitat de complir el meu somni, de transmetre a la pròxima generació el meu missatge de la bellesa, la fascinació i el poder de la ciència».

SIS DEBATS CIENTÍFICS EN INTERSTELLAR

La plaga: La Terra es mor. Una misteriosa i proteica plaga està acabant amb els cultius i, al temps, liquidant l'oxigen de l'atmosfera. Ataca de manera indistinta a totes les espècies vegetals, sense que hi haja manera de frenar-la. Els agricultors es veuen obligats a cremar, freqüentment, bona part de les seues collites per a salvar la totalitat de la plaga. El blat i la ocra ja no són viables, i només la dacsa ofereix un refugi per als conreadors. Encara que no durarà molt més d'una generació: la fam primer, i l'absència d'aire respirable després, acabaran amb una humanitat que viu submergida en la pols.

Forat de cuc Els ponts d'Einstein-Rosen, o «forats de cuc», són una formulació teòrica davant la qual molts científics es mostren escèptics. En teoria, es tractaria de ´dreceres espacials´ que permetrien cobrir grans distàncies en molt poc temps, gràcies a un túnel entre dos dimensions o, fins i tot, entre dos universos. Però els científics discutixen, primer, la seua possible existència; segon, si d'existir podria entrar-se en ells; i tercer si, en entrar, es podria eixir o si l'estructura espai-temporal col·lapsaria.

Planeta de Miller La primera de les tres destinacions del viatge de Cooper i els seus companys és el planeta en el qual va aterrar Laura Miller. La seua proximitat a Gargantúa, un espectacular forat negre, provoca importants alteracions en el planeta. D'una banda, el temps passa molt més a poc a poc que en la Terra, de tal manera que una hora sobre la superfície del planeta de Miller equival a set anys en el nostre xicotet punt blau pàl·lid. Per un altre, les alteracions gravitacionals provoquen gegantesques ones que aconsegueixen els quatre quilòmetres d'altura.

Forat negre Les alteracions gravitacionals que pateix el planeta de Miller, i que afecten tant a la seua naturalesa com al pas del temps en la seua superfície, són provocades per la seua proximitat a Gargantúa, un espectacular forat negre situat al costat de sistema en el qual es localitzen els tres possibles destinacions de la missió. La recreació del forat negre està fora de discussió. Un equip de trenta persones va invertir un any de treball per a donar forma, en pantalla, a Gargantúa, i el resultat és magnífic. De fet, es considera la millor representació d'un forat negre que s'ha fet, incloent la presència d'un disc d'acreció, i consideren a més que les pertorbacions gravitacionals que provocaria estan molt bé representades.

Planeta de Mann La segona parada en el periple de la Endurance és el planeta en el qual va aterrar el doctor Mann, el líder de les missions d'exploració Lazarus. Ress més entrar en l'atmosfera, amb alt contingut en amoníac, els astronautes descobriran els núvols gelats, que conformen un singular horitzó. Però serà en la seua gèlida superfície, d'escruixidora bellesa, on Cooper i els seus companys s'enfrontaran a la veritat sobre la seua missió i a l'autèntica naturalesa de Mann. Este inhòspit planeta és un dels aspectes més controvertits, científicament parlant, de Interstellar". El propi Kip Thorne va reconèixer en una entrevista que hi ha una llicència artística en la plasmació dels núvols gelats: «Estes estructures van més enllà del que crec que la resistència del material de gel seria capaç de suportar. Però considerem que, si eixa és la violació més flagrant de les lleis físiques, llavors ho van fer molt, molt bé».

El teseracte Seguint les teories d'Einstein, dins de cada forat negre hi ha una singularitat:la massa completa d'un estel col·lapsat en una regió d'espai. «Si un forat negre fóra una ostra, la singularitat seria la perla que hi ha dins», es diu en ´Interstellar´. En Gargantúa, a més de la singularitat, hi ha una altra cosa: el teseracte, una construcció artificial tetradimensional que recrea l'habitació de Murph, la filla de Cooper. I ho fa convertint el temps en alguna cosa física, perquè l'astronauta puga trobar la manera de transmetre a la seua filla la informació necessària per a salvar a la humanitat. Encara que des d'un punt de vista científic la solució pot ser qüestionable, l'al·lusió a la Biblioteca de Babel de Borges i el fet que els Nolan situen la salvació de la humanitat, precisament, en una biblioteca conviden a exercir la suspensió de la incredulitat i gaudir del superb, i nutritiu, espectacle.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine