27 de junio de 2017
27.06.2017

Harry Potter: la màgia a Hogwarts cumplix 20 anys

El primer volum de la saga de J.K. Rowling va vore la llum el 1997 despres de vuit intents

27.06.2017 | 04:15
Harry Potter: la màgia a Hogwarts cumplix 20 anys

L'editorial que va publicar fa 20 anys «Harry Potter i la pedra filosofal», el primer dels set llibres que conformen la reeixida saga de J.K. Rowling, intentarà trencar hui el rècord Guiness amb la major assemblea de persones disfressades del xiquet mag, unes 600, en la localitat de Bolton. L'editorial Bloomsbury va posar a la venda el 26 de juny de 1997 esta obra i, per a celebrar-ho, s'ha proposat el repte, en col·laboració amb col·legis i llibreries locals, de festejar el seu vint aniversari amb el major nombre de persones caracteritzades d'Harry Potter. Mentre, una vintena de llibreries en el Regne Unit preparen jocs i concursos de preguntes i respostes sobre Potter, per a amenitzar les incipients vacances d'estiu, al mateix temps que laBritish Library (la biblioteca nacional britànica) prepara per a tardor una exposició dedicada íntegrament al xiquet aprenent de mag. Amb prou faenes un mes després que Tony Blair i el seu nou laborisme guanyara les eleccions britàniques en 1997, i després que altres vuit editores rebutjaren el llibre, es va publicar el primer tom d'esta saga convertint-se en un fenomen de vendes immediat.

L´èxit de J.K.Rowling
L'escriptora J.K. Rowling, nascuda en 1965 en el sud-oest d'Anglaterra, era una mare soltera i divorciada que abans d'aconseguir la fama necessitava de les ajudes socials per a tirar endavant. No obstant açò, hui és l'escriptora amb més ingressos del món, segons la revista Forbes, i la tercera en la llista de celebritats.

L'èxit inicial en terres britàniques va propiciar el seu desembarcament a Estats Units, on es va publicar en 1998 amb el títol canviat de «Harry Potter i la pedra del bruixot», ja que l'editora va témer que els lectors nord-americans no entengueren la paraula «filosofal», relacionada amb l'alquímia. En 1999 es va publicar per primera vegada en espanyol i, en 2001, la productora de cinema Warner Bros va estrenar amb un enorme èxit en taquilla la seua adaptació de la saga, amb un repartiment principal d'actors britànics, tal com va exigir Rowling.

La saga de novel·les en conjunt comercialitzaria més de 450 milions de còpies per tot el món, traduïdes a més de 70 idiomes, convertint-se en la sèrie de llibres més venuda de la història, i, amb un total de vuit pel·lícules, també en la franquícia més reeixida del cinema, superant a James Bond" o Star Wars. A més, entre 2010 i 2016 es van inaugurar tres parcs temàtics exclusivament dedicats a l'univers d'Harry Potter, el primer i el tercer a EUA (Orlando i Hollywood), i el segon a Japó (Osaka). En el primer lliurament de la saga, Harry era un xiquet orfe que vivia amb els seus cruels oncles fins que en el seu onzè aniversari va rebre una misteriosa carta anunciant-li la seua admissió en el Col·legi Hogwarts de Màgia i Fetilleria. Al costat dels seus nous amics, Hermione Granger i Ron Weasley, donen els seus primers passos en el món de la màgia i s'enfronten a Lord Voldemort, qui en la seua cerca de la immortalitat volia obtenir el poder de la pedra filosofal.

Entre les claus que expliquen el seu èxit, els crítics van destacar la mescla de gèneres, arreplegant la tradició de novel·les victorianes i eduardianes sobre la vida en els internats britànics en combinació amb un univers fantàstic. També va ser un encert, segons els experts, que els personatges cresqueren al mateix temps que els seus lectors, ja que si en el primer llibre Harry tenia 11 anys, en l'últim, publicat en 2007, havia complit els 17. Per a llavors molts lectors dels primers llibres ja havien superat la vintena, completament fidelitzats i preparats per a publicacions més llargues i complexes, amb dilemes morals cada vegada menys infantils.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine