La Diputació de València, a través de la seua Unitat de Normalització Lingüística, ha publicat una sèrie de nous cartells amb la terminologia dels productes més habituals que els consumidors poden trobar en les fruiteries i les peixateries. Els dissenys de la nova campanya sobre el lèxic de la fruita i la verdura i del peix i el marisc són fruit de la col·laboració entre l´Escola d´Art i Superior de Disseny de València i la Unitat de Normalització Lingüística. A través de tècniques com la il·lustració, la fotografia o l´escanejat de la peça, els alumnes de l´EASD creen vocabularis visuals amb els termes que la Diputació vol promoure.

El recull de termes va variant en cada edició que presenta un disseny nou, però sempre maté unes característiques semblants: una vintena de termes dels quals sempre hi ha algun producte tradicional però poc consumit com ara «vitet», «gíngol» o «alficòs» juntament amb productes forans però que tenen ara presència en les nostres botigues com ´alvocat´ o ´mirtil´. Amb tot, el que potser destaca més és la presència de les variants geogràfiques per a un mateix producte com ara «tomaca/tomata», «pebrera/pimentó» «aladroc/seitó» o «musclo/clòtxina».

Unes altres campanyes dedicades al comerç són les del forn, amb el vocabulari del dolç i del salat; la campanya de Rebaixes, que decorarà els aparadors de les botigues els pròxims dies i la campanya de retolació «Retolar en valencià, senyal d´identitat» amb totes les plaques que necessita una botiga: set plaques adhesives «Magatzem», «Prohibit fumar», «Privat», «Lavabos», «Hòmens», «Dones», «Adaptat», «WI-FI debades», una altra amb les inscripcions «obert - tancat» i l'horari; i els adhesius a doble cara «Espenteu - Estireu» i «Endavant, l'atenem en valencià».

La Unitat de Normalització Lingüística repartix gratuïtament els cartells als ajuntaments de la província de València, també els fa arribar a les oficines de promoció del valencià d´Alacant i Castelló i estan disponibles per a descàrrega en la web www.dival.es/normalitzacio