Enamorat de l´obra de Vicente Blasco Ibáñez, el cineasta Rafa Gassent ha volgut rendir tribut a l´escriptor, periodista i polític valencià just quan, enguany, es compleixen 150 anys del seu naixement. Així, la Sala SGAE Centre Cultural oferirà hui el seu llargmetratge «L´orella d´un lladre» amb la presentació del realitzador.

Concebuda com un «homenatge a la València del segle XIX i a la indústria hollywoodiense que va alimentar els somnis de tota una generació», en paraules de Gassent, la pel·lícula conta amb els actors Joan Carles Palau, Enrique Lluna, Begoña Santaelices, Carmen Segarra, Manel Jaqués i Joan Monleón.

La cinta, d´una hora de durada, va començar a rodar-se en 1976, però va quedar inacabada. Més de dues dècades després, el director i guionista va reprendre el projecte amb els mateixos actors originals i, a partir dels cèlebres Contes valencians de Blasco Ibáñez, va construir un fresc únic en el qual els textos del cèlebre escriptor li van servir com a pretext per a «retratar la vida de València entre 1894 i 1914», diu.

«Com a valencià, Blasco Ibáñez sempre em va obsessionar», confessa Gassent.