Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Palauet de Nolla conquesta Meliana

La jornada de portes obertes a este emblemàtic edifici reunix més de 400 persones amants del patrimoni

El Palauet de Nolla conquesta Meliana

Un dels edificis més emblemàtics del segle XIX que trobem a la comarca de l´Horta és el Palauet de Nolla a Meliana. Aquest va ser realitzat a partir d´una antiga alqueria pel fundador de la coneguda fàbrica de mosaics, com a edifici de descans i d´exposició, en la dècada de 1860. Testimoni d´importants fets històrics, la construcció va quedar en estat d´abandonament a la dècada de 1980, moment en el qual va passar a mans de l´ajuntament i es va catalogar. A partir d´ací es va iniciar un llarg camí fins que en 2010 es va encarregar la seua restauració a un reconegut equip multidisciplinari que, a poc a poc, està duent a terme la seua recuperació des d´aleshores.

Doncs en la línia de fer-ne part a la societat d´aquest ressorgiment patrimonial i impulsar-lo, al llarg de tot el cap de tot el cap de setmana es van celebrar les primeres jornades de portes obertes al monument, que congregaren a més de 400 persones.

Dissabte i diumenge de matí els visitants van poder accedir a part de l´edifici, s´involucraren en un procés de participació ciutadana enfocat a descobrir les problemàtiques relacionades amb l´entorn i proposaren possibles usos futurs per al Palauet. També es va dur a terme un taller dirigit al públic infantil de mosaics de Nolla i un concurs de dibuixos. En el context d´aquestes jornades, dissabte a la vesprada s´inaugurà la remodelació de la plaça del Pou, coincidint amb el centenari de la construcció del pou, i es va presentar un llibre commemoratiu. També es va realitzar una visita guiada per edificis del nucli urbà de Meliana que compten amb mosaic de Nolla, a càrrec de l´arquitecte director de les obres de restauració del Palauet, Xavier Laumain. L´activitat vespertina de dissabte es va tancar amb la taula redona al voltant de l´edifici, «Palauet de Nolla. Experiències d´altres edificis patrimonials».

Aquestes jornades han sigut organitzades pel Departament d´Urbanisme de l´Ajuntament de Meliana i el Centro de Investigación y Difusión de la Cerámica Nolla (CIDCeN). A més han comptat amb la col·laboració d´ARAE Patrimonio y Restauración, el col·lectiu Nitrato de Chile i Cervezas Turia.

Interés per la història

Laumain, que també ha coordinat les activitats en l´antiga Vil·la de Nolla aquest cap de setmana, ha manifestat que «la participació massiva en les jornades demostra l´interés que té la societat cap a la recuperació de béns patrimonials i especialment els veïns de Meliana, que veuen en el Palauet una part important de la seua història i de la seua identitat com a poble».

Aquest esdeveniment pretén ser l´inici d´una sèrie trobades culturals al voltant del Palauet, situat al cor de l´horta nord de València, i del seu espai exterior.

Compartir el artículo

stats