Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Palauet de Nolla conquesta Meliana

La jornada de portes obertes a este emblemàtic edifici reunix més de 400 persones amants del patrimoni

El Palauet de Nolla conquesta Meliana

El Palauet de Nolla conquesta Meliana

Un dels edificis més emblemàtics del segle XIX que trobem a la comarca de l´Horta és el Palauet de Nolla a Meliana. Aquest va ser realitzat a partir d´una antiga alqueria pel fundador de la coneguda fàbrica de mosaics, com a edifici de descans i d´exposició, en la dècada de 1860. Testimoni d´importants fets històrics, la construcció va quedar en estat d´abandonament a la dècada de 1980, moment en el qual va passar a mans de l´ajuntament i es va catalogar. A partir d´ací es va iniciar un llarg camí fins que en 2010 es va encarregar la seua restauració a un reconegut equip multidisciplinari que, a poc a poc, està duent a terme la seua recuperació des d´aleshores.

Doncs en la línia de fer-ne part a la societat d´aquest ressorgiment patrimonial i impulsar-lo, al llarg de tot el cap de tot el cap de setmana es van celebrar les primeres jornades de portes obertes al monument, que congregaren a més de 400 persones.

Dissabte i diumenge de matí els visitants van poder accedir a part de l´edifici, s´involucraren en un procés de participació ciutadana enfocat a descobrir les problemàtiques relacionades amb l´entorn i proposaren possibles usos futurs per al Palauet. També es va dur a terme un taller dirigit al públic infantil de mosaics de Nolla i un concurs de dibuixos. En el context d´aquestes jornades, dissabte a la vesprada s´inaugurà la remodelació de la plaça del Pou, coincidint amb el centenari de la construcció del pou, i es va presentar un llibre commemoratiu. També es va realitzar una visita guiada per edificis del nucli urbà de Meliana que compten amb mosaic de Nolla, a càrrec de l´arquitecte director de les obres de restauració del Palauet, Xavier Laumain. L´activitat vespertina de dissabte es va tancar amb la taula redona al voltant de l´edifici, «Palauet de Nolla. Experiències d´altres edificis patrimonials».

Aquestes jornades han sigut organitzades pel Departament d´Urbanisme de l´Ajuntament de Meliana i el Centro de Investigación y Difusión de la Cerámica Nolla (CIDCeN). A més han comptat amb la col·laboració d´ARAE Patrimonio y Restauración, el col·lectiu Nitrato de Chile i Cervezas Turia.

Interés per la història

Laumain, que també ha coordinat les activitats en l´antiga Vil·la de Nolla aquest cap de setmana, ha manifestat que «la participació massiva en les jornades demostra l´interés que té la societat cap a la recuperació de béns patrimonials i especialment els veïns de Meliana, que veuen en el Palauet una part important de la seua història i de la seua identitat com a poble».

Aquest esdeveniment pretén ser l´inici d´una sèrie trobades culturals al voltant del Palauet, situat al cor de l´horta nord de València, i del seu espai exterior.

Compartir el artículo

stats