El festival que aixeca calfreds torna a Xàbia. El magnífic cartell (és de l´estudi La Banyera) ja posa la pell de gallina. Inspirat en la novel·la de H. P. Lovecraft L´ombra sobre Innsmouth, trasllada les terrorífiques criatures meitat peixos i meitat humanes, els Profunds, a aquesta vora de la Mediterrània. La lluminosa Xàbia s´escabussa en els malsons.

La segona edició de Xàbia Negra, que comença demà, aborda el gènere noir des de la literatura, el cinema (es projectaran curtmetratges i films), la fotografia i el teatre. Dissecciona l´art una mica sinistre dels crims i el terror amb precisió de cirurgià-esbudellador. Els aficionats a la creació inspirada en el món criminal i la negror de l´ànima humana no hi poden faltar.

El festival arranca en els instituts. L´escriptor Pasqual Alapont conversarà amb els alumnes de l´IES Antoni Llidó i Núm. 1 del seu llibre L´Infern de Marta.

Demà a la vesprada ja tindrà lloc la primera taula redona. Participaran Vicente Garrido, Nieves Abarca (llegiran en exclusiva el començament del seu nou llibre) i Toni Hill. Aquest format de les taules redones es repetirà dissabte i diumenge. Enguany, a més dels autors esmentats, hi estaran Ferran Torrent, Anna Moner, Xavi Aliaga, Vicent Baydal o Bernardo Carrión. Però el festival també traspassa fronteres. S´ha agermanat amb el Bloody Scotland d´Edimburg i comptarà amb els escriptors en llegua anglesa Gordon Brown, Craig Robertson i Alexandra Sokoloff.

Xàbia Negra també s´alia amb el Mercat Municipal. Allí es farà la fira del llibre i s´exhibirà una exposició fotogràfica.

El festival inclou tres concursos (curtmetratges, fotografia i literatura en valencià). Compta amb l'estreta col·laboració de l´Escola de Cinema, la qual s'encarrega de visualitzar els curts i seleccionar als guanyadors. Enguany s'han rebut un centenar de treballs audiovisuals.

Una alta participació que també s'ha registrat en el concurs de fotografia. L´Agrupació Fotogràfica de Xàbia (AFX) ha triat 50 imatges de les més de 250 que li han arribat.

Els guanyadors de tots dos concursos així com el de relats es donaran a conéixer en la gala que tancarà Xàbia Negra la vesprada del diumenge en el Cinema Jayán.

El públic també tindrà l´oportunitat de descobrir el rerefons negre de Xàbia. S´han organitzat rutes teatralitzades al voltat del crim de la Criminala i de l´atac a sang i foc de 1812. En pròximes edicions, no estaria malament esbrinar en l´assassinat a Xàbia d´una xica del servei domèstic del pintor Joaquim Sorolla.