Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista | Anna Moner

Moner: "La lectura fa lliures a les societats"

"Els lectors han d´entendre que l´escriptor és un professional que, com qualsevol altre, vol viure del que treballa"

Moner: "La lectura fa lliures a les societats"

"M´enfronte al full en blanc i al llenç amb la mateixa actitud i amb els mateixos objectius que un home artista". Són les paraules d´Anna Moner, la primera Ambaixadora de la Lectura a la Comunitat, una figura creada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i la Fundació per al Foment i la Lectura amb l´objectiu d´acostar la literatura a la societat valenciana. Moner resta importància al fet que haja sigut ella -una dona artista- la primera en ocupar aquest càrrec, ja que segons afirma "la natura del geni és aliena al gènere".

P 'Ambaixadora de la Lectura'... Sona imponent.

R Sí, és una figura nova a la Comunitat. Va nàixer a Anglaterra a 1998 i ara pretén consolidar-se ací perquè és una manera de prestigiar a aquelles persones que treballem al voltant de l´escriptura. L´objectiu és establir vincles visibles amb els lectors. Trobe que és un projecte molt engrescador.

P Encara hi ha un problema de comunicació entre autor-lector?

R Fan falta canals de comunicació més intensos amb els lectors. El meu paper com a ambaixadora és fomentar la lectura i incentivar les ganes dels lectors per conèixer més al voltant del que llig. És molt estimulant tindre l´oportunitat de fer-ho des d´aquesta posició, com a agitadora cultural.

P El sector també necessita nous lectors...

R Clar, el meu objectiu no és tant engrescar als aficionats a la lectura, sinó intentar arribar als nous possibles lectors.

P Els últims anys s´han creat noves vies per a incentivar la lectura, com els canals de «youtubers» que parlen dels llibres que més els han agradat.

R Han passat diverses coses. Per una banda s´han creat aquestes noves iniciatives, que són molt positives per a captar a lectors joves i contagiar la fascinació per la lectura. I per altra banda, la innovació tecnològica també ha dut nous suports, com el llibre electrònic. Encara som molts els que busquem posseir el llibre i habitar-lo. Però tots els canals són vàlids i s´han de saber incorporar per a incentivar la lectura.

P Tot i que hi ha noves formes de fer arribar la literatura, continuem amb índexs de lectura molt baixos.

R El que s´ha d´activar és la vertebració de totes les zones del sector. Des dels autors i il·lustradors, als editors, llibreters i els coordinadors de cercles de lectura. També haurien d´estar inclosos ahí les persones que fomenten la lectura mitjançant la xarxa. Per fer-ho s´ha d´afiançar primer la relació entre els autors i els lectors. S´ha de treballar molt per aconseguir això, i és el que més m´il·lusiona de la meua tasca. La lectura fa lliures a les societats i incrementa el nostre capital cultural.

P Quin moment viuen les lletres valencianes?

R És un moment magnífic per a nosaltres i hem de saber aprofitar-ho. La Plaça del Llibre és clau per donar visibilitat a la literatura en valencià, sobretot des que es va ubicar a la plaça de l´Ajuntament de València. És un aparador de tots els professionals que treballen a les lletres valencianes, i també ha de ser una oportunitat perquè el públic conega als escriptors i crear complicitats. Això sols es genera amb esdeveniments com aquests, on el reconeixement entre autor i lector és mutu. És molt important que els lectors entenguen que l´escriptor és un professional que, com qualsevol altre, vol viure dignament del que treballa. S´ha de desterrar la imatge de l´autor aficionat, per implantar una més sòlida.

Compartir el artículo

stats