Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Gemma Lienas: "La idea que els nens són bons perquè sí és falsa"

Gemma Lienas: "La idea que els nens són bons perquè sí és falsa"

P D´entrada, ja en el títol capgira el típic «nens i nenes» pel «nenes i nens».

R No és casual. El llenguatge és mot important. Les nenes sovint queden una mica marginades en el llenguatge, bé, i en molts altres àmbits també. Jo he volgut que en el títol anessin al davant, per visibilitzar les dones.

P Els nens -i nenes- tenen intel·ligència emocional?

R I tant. Tots naixem amb intel·ligència emocional, que afortunadament es pot educar. El capital que tenim tots en el moment de néixer no és el mateix capital que tenim a l´hora de morir, va augmentant i depèn de nosaltres fer-lo créixer.

P Tenen també conflictes emocionals, els petits?

R Per descomptat que sí, tots en tenim. La vida és això, tenir conflictes emocionals amb tu mateix i tenir-ne amb els altres. De fet, el llibre se´m va acudir pels meus nets. En tinc set, i veia que cadascun tenia el seu tipus concret de problemes. El llibre surt d´aquí i del meu interès per la neurologia.

P A vegades -jornades de portes obertes a parlaments, etc- algú diu: «tant de bo els nens governessin el món». Jo, només de pensar-hi, em poso a tremolar.

R (Riallada) Sí, la idea que els nens són bons perquè sí, pel sol fet de ser nens, és falsa. Els nens poden ser molt cruels, miri els casos de bullying , i també impacients, egoistes... L´avantatge és que les emocions es poden educar.

P El cor s´educa, no només el cap?

R Abans es considerava que raó i emocions no estaven connectats. La neurologia va descobrir que sí, que estan interconnectats, i no només això: si no funci?nen alhora pots tenir molts problemes. Per això la intel·ligència emocional està de moda.

P Quin defecte tenen els nens i nenes?

R Depèn de cadascun, igual que en les persones adultes. No hi ha un estereotip de nen, igual que no n´hi ha d´homes o de dones, no es pot dir que els homes són així o les dones aixà, tothom és diferent. Els nens són molt diversos. Per això, en la mesura que eduquem les seves emocions, seran uns adults més responsables i amb més benestar.

P Ja ho va dir Pitàgores: «Eduqueu els nens i no caldrà castigar els adults»

RHi estic d´acord. Som de determinada manera segons l´educació que hem rebut. També segons la diferència d´oportunitats, per això és molt important aconseguir eliminar aquestes diferències.

P Estem sobreprotegint els nens?

R Una mica, sí. I a més a més, tenen tantes coses i de manera tan ràpida que és un inconvenient greu per a la seva educació.

P Recorda Zipi y Zape, tot un any esperant la pilota de reglament?

R I tant, ara tenen de tot fins i tot abans de demanar-ho. No és bo, no.

P Com era la nena Gemma Lienas?

R D´entrada, no tenia tantes coses com els nens d´ara, això segur. Vivia en una família molt patriarcal, amb un pare d´aquells. Això feia que ja de petita em qüestionés moltes coses. Tenia molta curiositat per tot, i m´ha durat fins ara. I era molt rebel... o això és el que deia el meu pare (riu).

Compartir el artículo

stats