Abel Soler posa hui llum sobre l´autoria del «Curial e Güelfa»
L´autor presenta la seua esperada investigació sobre el clàssic

Abel Soler posa hui llum sobre l´autoria del «Curial e Güelfa»
levante-emv | valència
L´Aula Magna del Centre Cultural La Nau acull hui a les 19 hores la presentació de l´obra « La cort napolitana d´Alfons el Magnànim: el context de ´Curial e Güelfa», d´Abel Soler. Esta publicació, que situa en l´espai i el temps (el «context») un dels textos més importants de la literatura en llengua catalana, Curial e Güelfa, es divideix en tres volums. El vol. I (Enyego d´Àvalos i el Nàpols alfonsí) és una radiografia sociocultural de la cort d´Alfons el Magnànim. Conté el seguiment biogràfic de vora 300 cortesans relacionats amb les lletres (inclosos els humanistes), i aporta una extensa biografia de l´autor del Curial. El vol. II se centra en «Les fonts literàries de la novel·la», que coincidixen significativament amb els gustos literaris i bibliòfils de D´Àvalos. El vol. III (L´Europa cavalleresca i la ficció literària) analitza, en una primera part, l´ambientació de la novel·la (geografia, indumentària, heràldica, música, etc.); en una segona part, s´identifiquen els nombrosos personatges històrics de l´Europa del 1445 que figuren exaltats o satiritzats -segons el cas- en el món de la ficció, per ser l´autor de la novel·la un diplomàtic ben informat.
El Curial (Milà-Nàpols, ca. 1445-1448) i el Tirant (València, ca. 1460-1464), novel·les de cavalleries i amors, són els dos grans clàssics del segle d´or de les nostres lletres. Ja sabíem que el Tirant l´havia escrit el cavaller valencià Joanot Martorell. Ara, gràcies als estudis de Soler, que aporta múltiples indicis documentats i exposats en l´obra, el Curial e Güelfa pot ser atribuït a Enyego d´Àvalos, un culte cavaller criat a la cort de València, que convisqué a Nàpols amb nobles i cortesans valencians. Conservat en un únic manuscrit, el Curial és un divertit relat de cavalleries adornat amb elements molt italians i humanístics: imitació de Boccaccio, mitologia tractada còmicament, ironia i sàtira, i un protagonisme especial de les dones.
- Koldo tras cobrar 2.600 euros al mes de un empresario: 'Mamón el ingreso mensual se terminó
- Los expertos avisan: Las 3 bebidas que disparan la posibilidad de sufrir un ictus
- Cáncer de próstata: el tumor más común entre los hombres que puede curarse en el 90% de los casos si se detecta a tiempo
- Displasia de cadera: qué es, qué síntomas provoca y cómo se trata esta causa común de cojera y dolor
- El joven hallado en el Túria se ahogó en un tramo aún destrozado por la dana
- Siete meses de la dana: “Nos han cobrado 40.000 euros y seguimos sin puertas ni ascensor”
- El Ayuntamiento de Mislata no revisó la feria en la que murieron dos niñas pese a que incumplía la normativa
- Festivos locales: los días grandes de Fallas 2026 serán laborables salvo la 'cremà