Sis ponents de prestigi seran els encarregats d´analitzar i desgranar tots els detalls sobre la figura del rei Jaume I i la seua època aquest dissabte 17 en la jornada «Jaume I i el seu temps», que organitza Vila-real de forma conjunta amb Alzira i l´Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La jornada començarà amb la conferència inaugural a càrrec del doctor Enric Guinot, catedràtic de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, que parlarà sobre Els pobles de la Plana dels segles XIII-XIV en el context dels vils noves medievals europees. Després del descans, a les 11.00 hores es reprendran les ponències, amb la titulada La llengua dels Furs, a càrrec del doctor Emili Casanova, catedràtic de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i membre de l'AVL.

A les 12.00 hores donarà començament la conferència del doctor Arturo Zaragozá, que és arquitecte i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, el tema de la qual serà «Los techos pintados medievales valencianos».

La jornada seguirà a la vesprada, amb la xarrada del doctor i catedràtic de la Facultat de Filologia de la Universitat d'Alacant i membre de l'AVL, Brauli Montoya, que versarà sobre Les llengües en el llibre dels Feits. A les 17.15 hores serà el torn del director de l´Arxiu del Regne de València, el doctor Francesc Torres, que seguirà amb la conferència Les divisions territorials del Regne de València en l´època de Jaume I. Tancarà la sessió, a les 18.15 hores, el doctor i president de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, amb la seua ponència L´antroponímia en el Vila-real del segle XIII.

La cita se celebrarà de manera alterna a Vila-real i Alzira, que ja va acollir la primera edició i que tornarà a acollir la tercera jornada el pròxim any.

La jornada es celebra en el marc de les festes fundacionals de Vila-real, que conmemora el 744è aniversari de la fundació de la ciutat.