El Museu Valencià d'Etnologia, dependent de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, i l'Associació Valenciana d'Antropologia (AVA) han lliurat el VII Premi d'investigació Joan Francesc Mira. Un guardó que, en la present edició, ha distingit el treball «Usos i pràctiques de la tradició: Les muixerangues d'Algemesí», de l'autor Toni Bellón.

Al llarg d'este treball s'analitza el paper de la tradició en el context actual, a partir de l'estudi del cas de les muixerangues d'Algemesí. Tant la Muixeranga com la Nova Muixeranga presenten una doble naturalesa: dansa ritual i associació festera. Com a associacions festeres que són, ambdues entitats porten a terme la pràctica de la sociabilitat al llarg de l'any, fet que implica un constant exercici de reconstrucció de la tradició.

A través de la tradició es construeixen i reafirmen identitats, que en el context actual estan cada vegada més fragmentades. En el cas de les muixerangues d'Algemesí es generen diversos nivells de significació identitària: grupals, territorials, i també, cada vegada més, mediàtiques. Des d'esta premissa, Toni Bellón s'endinsa en el context històric de la muixeranga, la seua vessant festiva, adreçada a les celebracions de la Mare de Déu de la Salut; la muixeranga com a dansa ritual; atenent a aspectes més concrets, com la integració de la dona, els intercanvis culturals o els seus trets identitaris, entre d'altres.