«Matar Joan Fuster (i altres històries)». Així és titula el nou llibre de Francesc Bayarri, que inclou una investigació periodística sobre l´atemptat de 1981 contra l´intel·lectual valencià. L´atac terrorista va saldar-se amb una investigació judicial mínima. La col·locació de dues potents bombes a la casa de Fuster culminava una escalada d´agressions impunes contra els intel·lectuals valencians de la Transició.

Les bombes varen explotar en la matinada de l´11 de setembre de 1981. La composició dels explosius i la tecnologia utilitzada era característica dels atemptats terroristes de l´època, però els autors mai varen ser detinguts.

El llibre de Francesc Bayarri revela el contingut de les diligències judicials i també part dels documents policials de l´època. D´aquesta documentació resulta evident l´escàs interès oficial per esclarir els fets. Tanmateix, l´atemptat pogué haver provocat una autèntica massacre. Fuster es trobava a casa amb dos amics, i també tres veïns varen poder escapar del perill per un afortunat atzar.

El llibre repassa molts altres atacs protagonitzats per l´extrema dreta, com ara l´enviament d´una bomba al filòleg Manuel Sanchis Guarner, que tampoc va provocar detencions. La mateixa impunitat va cobrir els atacs continus a llibreries.

A la C. Valenciana, la transició va discórrer de forma diferent al relat oficial, segons Bayarri. A més de les bombes de l´extrema dreta, una d´elles col·locada a l´edifici històric de la Universitat de València, hi hagué les morts de Miquel Grau, Valentín González i Guillem Agulló. També les bandes terroristes ETA i GRAPO varen causar víctimes mortals.

«Matar Joan Fuster (i altres històries)´ inclou altres investigacions periodístiques: sobre una màfia que assassinava per encàrrec o sobre la protecció a criminals nazis d´origen croat... També hi ha capítols dedicats a dues figures singulars: l´escriptor, periodista i polític valencià Vicent Blasco Ibáñez, i Amado Granell, el primer militar aliat que va entrar al París ocupat pels nazis. Una indagació sobre la peculiar microhistòria de la Guerra Civil al poble de l´autor, Almàssera, tanca aquesta col·lecció d´investigacions periodístiques.

Francesc Bayarri és periodista i autor de quatre llibres anteriors («L´avió del migdia», «Febrer», «Cita a Sarajevo» i «València sic transit»). Ha traduït del francès el llibre de Cyril Garcia «Amado Granell, el valencià que va alliberar París», i del castellà «La Barraca», de Vicent Blasco Ibáñez. També ha participat en diferents obres col·lectives. La seua trajectòria professional s´ha desenvolupat sobretot en la premsa escrita, però també en emissores de ràdio. Actualment és el cap de premsa de la Universitat de València.

«Matar Joan Fuster (i altres històries)» està publicat per la Companyia Austrohongaresa de Vapors, una editorial que s´ha centrat fins ara en textos sobre la memòria històrica. També ha publicat la traducció al valencià de sis novel·les de Vicent Blasco Ibáñez.