04 de abril de 2018
04.04.2018

«Quan Benicarló va ser Síria, fa 80 anys»

La ciutat rescata amb un espectacle de dansa la memòria de les víctimes del bombardeig que va patir la localitat en la guerra el 2 d´abril de 1938

04.04.2018 | 04:15
«Quan Benicarló va ser Síria, fa 80 anys»

La dansa com a element d´expressivitat que trasllada les sensacions més humanes sobre els bombardejos i les seues conseqüències prenia ahir literalment carrer a Benicarló per mostrar la cara de l´horror que van viure, fa 80 anys, els veïns i veïnes de la localitat durant els bombardejos sobre el municipi.

Era el 3 d´abril de 1938, en plena guerra civil, quan l´aviació va deixar anar les seves bombes sobre els edificis ocasionant 14 morts que ahir eren recordats després de la representació. L´espectacle triat va ser el muntatge de dansa #DETRACA, nominat a la categoria de Millor Espectacle de Carrer als Premis Max 2018 i va anar càrrec de A Tempo Dansa, de la companya de Pepa Cases.

La peça de dansa, juntament amb la pólvora i la participació del públic, van fer reflexionar els presents sobre la guerra i les seues conseqüències. Posteriorment, es van llegir els noms dels veïns i veïnes morts aquell dia, de totes les edats, en un acte que les homenatjava.
Tant l´alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, com l´edil de cultura, Josep Barberà, han destacat les morts «civils als quals les bombes van arrencar somnis i la vida de les mans». Com van assenyalar, era el d´ahir era «un dia per a la reflexió i per a recordar que fa 80 anys Benicarló va ser Síria». «Mai més guerra, ni aquí, ni enlloc, la guerra comença quan acaba la paraula».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook